Nieuws & Agenda

‘De Trechter’ combineert innovatieve duurzame technologie en design

De omgekeerde trechter is een veelgebruikte symbool in het werk van schilder Jheronimus Bosch (1450-1516). In het jubileumjaar 2016 stond de stad ’s-Hertogenbosch geheel in het teken van de schilder. Dat jubileum krijgt met dit nieuwe werk een vervolg. Het werk van Bosch heeft veel kunstenaars over de hele wereld geïnspireerd, waaronder de Nederlander Reinier Bosch. Hij creëerde ‘De Trechter’, een kunstwerk dat energie opwekt en tegelijkertijd een sterke uitstraling heeft. De Trechter is nu te zien in het centrum van Den Bosch. Het kunstwerk is mogelijk gemaakt dankzij de steun van Bouwfonds Cultuurfonds, Enexis, Heijmans, SPARK Campus en twee particulieren.

Reinier Bosch, geen familie van de meester, combineert met ‘De Trechter’ design, technologie en duurzaamheid. Hiervoor ontwikkelde Bosch, tezamen met SPARK Campus, een nieuwe zonnecel in diverse kleuren en designs. Met dit idee won hij al een Dutch Design Award en nu heeft hij deze innovatie toegepast in een kunstwerk. Bosch: “De combinatie van schoonheid en duurzaamheid heeft grote gevolgen voor de stad, zolang we maar combineren in plaats van te kiezen voor alleen techniek of alleen design. Je moet breder kijken, precies zoals Bosch in zijn tijd deed”.

 
Door de typische trechter te tonen, benadrukt Reinier Bosch het handschrift van Bosch en gebruikt hij eenzelfde abstracte lijn ter visualisatie. De innovatieve stijl en de mix van realiteit en fantasie laten zien dat de door Jheronimus Bosch gebruikte thema’s nog altijd actueel zijn. Het werk sluit aan op de wens van de gemeente Den Bosch om Jheronimus Bosch ook na 2016 levend te houden. Burgemeester Rombouts zal het kunstwerk aankomende zaterdag 1 juli om 16:00 uur openen, in de naastgelegen Kaaihallen vindt op dat moment ook het gratis toegankelijke SPARK Makers Event plaats, hier is nog meer design en techniek te bewonderen.

 
Jheronimus Bosch
Jheronimus Bosch is een kunstenaar van wereldformaat. Zijn karakteristieke werk, vol illusies en hallucinaties, wonderlijke gedrochten en nachtmerries, verbeeldt de grote thema’s van zijn tijd: verleiding, zonde en rekenschap. Ook na zijn leven is zijn werk onverminderd populair gebleven. Het inspireerde talloze kunstenaars tot navolging, tot op de dag van vandaag. Het maakt Bosch tot de belangrijkste kunstenaar van de late middeleeuwen. Zijn populariteit hangt samen met het raadselachtige karakter van zijn voorstellingen. Je raakt er nooit op uitgekeken. De kunstenaar is geboren in Den Bosch en woonde en stierf in Den Bosch.

Coördinaten / locatie kunstwerk De Trechter: 51 ° 41’45.0 “N 5 ° 17’48.3” E, 51.695828, 5.296738