Nieuws & Agenda

Nieuws

SPARK organiseert Challenge

Resources, hulpbronnen en afvalstoffen worden uitgewisseld over de hele wereld. Dat vergt veel energie en zorgt voor veel restmateriaal. Het ‘sluiten van kringlopen’, ofwel niets meer weggooien en alles opnieuw gebruiken, leidt tot heel toffe nieuwe producten en ideeën! Met wat er is, creëer je waarde.

Dat klinkt fantastisch, maar is de praktijk lastig. Een kring sluiten betekent niet alleen dat je heel inventief moet zijn met materialen en grondstoffen, maar ook met afval en reststoffen. Of de manier waarop je dit systeem stimuleert en rendabel krijgt. Dit is de opgave die we gaan kraken tijdens de eerste editie van de SPARK Challenge.

Een ideale challenge voor ambitieuze studenten of bedrijven die graag kennismaken met bedrijven, andere studenten en vol energie aan de slag gaan! Op 21 oktober kun je komen kijken en luisteren wat er in de praktijk gebeurd is met de challenge dan wordt er namelijk een middag georganiseerd vol met pitches vanaf 14.00 uur

Kick off: 13 oktober, challenge dagen: 19, 20 en 21 oktober. Op 19 en 20 oktober van 8:30 tot 22:00 uur en op 21 oktober van 8:30 uur tot 18:00 uur (met om 14.00 uur de pitchfinale). De finalist krijgt daarnaast de mogelijkheid om het beste idee te komen pitchen tijdens de Dutch Design Week. Locatie: SPARK Campus, Graafsebaan 3 in Rosmalen.

Meer informatie? Bekijk de flyer, mail Robert Wit, robert@iiaw.nl, of bel 06-46.12.22.36 of kijk onder: http://sparkcampus.nl/programmas/challenge/

New innovator on board: Welcome Bylder.com!

SPARK verwelkomt de nieuwe partner en bewoner Bylder.com op de campus. Bylder.com is een Home Renovation Platform en anticipeert op een nieuwe generatie woningbezitters. Een generatie die is opgegroeid met het internet en relatief onhandig is. Deze doelgroep is anders dan de babyboomers waar wij nu nog mee te maken hebben.

Vanwege deze nieuwe generatie woningbezitters worden vakmannen nu al steeds vaker via het online-kanaal gevonden en zal de fysieke b2c bouwmarkt en b2b bouwhandel steeds meer concurrentie ondervinden van e-tailers. Niet alleen vanwege de webshops, maar ook omdat parallel aan deze ontwikkeling (ontwerp)software steeds beter in staat is om ook een sanitair of keukenshowroom te vervangen. Digitale ontwerpen worden alsmaar realistischer en met de definitieve doorbraak van Augmented Reality wordt het steeds makkelijker de showroom letterlijk bij de mensen in huis te brengen. Bylder.com anticipeert op een veranderend woningrenovatie landschap door continu te experimenteren en nieuwe inzichten te vergaren.

Voor aankomende periode willen zij gaan investeren in de verdere ontwikkeling van het platform en met een focus op de webshop en eigen voorraad. Tezamen met een logistieke pilot in regio Den Bosch willen zij ervoor gaan zorgen dat je de deur niet meer uit hoeft om naar de bouwmarkt te gaan.

Bylder.com heeft voor SPARK Campus gekozen, omdat de bebouwde omgeving letterlijk één van de laatste industrieën is die nog door technologie moet worden veroverd. Daniël Paaij, Bylder.com “De innovatiegebieden in Bouw & Wonen zijn erg breed en het is daarom van belang daar bovenop te zitten. Daarnaast zijn wij op zoek naar strategische partners en investeerders en wellicht dat het netwerk van SPARK Campus mogelijkheden biedt. “

Meet Bylder.com via deze link.

 

Wil je ook partner of bewoner worden, neem dan vrijblijvend contact op met ons via info@sparkcampus.nl. 

Het SPARK Lab is gewoon open in de vakantieperiode

SPARK lab is een open werkplaats waar makers, ontwerpers en creatievelingen aan de slag kunnen met diverse digitaal aangestuurde techniek zoals 3D-printers, lasersnijders, robotica en sensoren. Het LAB biedt je de kans om workshops te volgen, machines te gebruiken of inspiratie op te doen. Voorzien van een XL lasersnijder waarmee je binnen no-time een prototype in elkaar zet, maar ook van schroevendraaiers,soldeerbouten en foammachines.

Tijdens de zomer zijn de openingstijden aangepast. Desalniettemin houdt het SPARK Lab voor het grootste deel van de periode haar deuren open voor bezoekers. In de periode van 17 tot en met 27 juli en van 14 tot en met 24 augustus is het Lab van maandag tot en met donderdag open van 09.30 uur tot 14.00 uur. Tussen 31 juli en 11 augustus is het Lab gesloten.

SPARK Lab kent daarnaast de volgende reguliere openingstijden (vanaf 28 augustus 2017). Van maandag tot en met donderdag is het Lab dagelijks open van 9:30 uur tot 16:00 uur voor vrije inloop en flexwerken. Daarnaast is het Lab ook elke 1e zaterdag van de maand open van 9:30 uur tot 13:00 uur. Natuurlijk kunnen we op aanvraag ook op andere dagen/avonden de deuren openen van het SPARK Lab. Voor vragen:  henk@sparkcampus.nl of bel 06 128 40 125.

Nieuwe generatie makers in actie tijdens het SPARK Makers Event

SPARK Campus kijkt tevreden terug op een knallende tweede editie

Een regenachtige troosteloze zaterdag zou je op het eerste gezicht zeggen, maar niets is minder waar. In de Kaaihallen vermaakten zo’n vijftig makers op een spetterende wijze de vele bezoekers van het festival. Meer dan duizend mensen, jong en oud, genoten van de vele interactieve demonstraties, presentaties en talloze workshops.  Met als klap op de vuurpijl de spinnerchallenge waar tientallen kinderen aan deelnamen. Voorafgaand door het maken van je eigen fidget spinner in de SPARK-stand. Echte makers in bedrijf dus!

Het festival bood een breed aanbod aan makers. Zo was er een complete VR-beleving te zien, kon je bekijken hoe een huis van piepschuim eruitziet of een wormenhuis waarbij je een heerlijk kopje thee van compost kon komen drinken. Oude bekende van de vorige editie ontbraken ook niet tijdens het makers event. Zo keerden het interactieve wiel weer in volle glorie terug en was er te zien wat de ontwikkelingen op het gebied van 3D printing zijn.

Deze editie werd er extra aandacht besteed aan middelbare en hogere scholen om ze een podium te geven. Bijvoorbeeld bij de stand van ROC de Leijgraaf waarbij men middels een VR-bril een kerkrestauratie kon beleven of AVANS Hogeschool die met diverse onderdelen deelnam aan het evenement. De Makersbuzz van Cubiss, die techniek promoot in het onderwijs, maakte het kinderen mogelijk om te leren programmeren op een speelse wijze tijdens het evenement.

Het doel van het SPARK Makers Event was om de maakbeweging een extra stimulans te geven en bezoekers kennis te laten maken met alle varianten van maken.

Bekijk hier de ‘aftermovie’ van het festival.

Voor meer informatie: info@sparkcampus.nl  

Kunstwerk geïnspireerd op werk van Jheronimus Bosch te zien in Den Bosch

‘De Trechter’ combineert innovatieve duurzame technologie en design

De omgekeerde trechter is een veelgebruikte symbool in het werk van schilder Jheronimus Bosch (1450-1516). In het jubileumjaar 2016 stond de stad ’s-Hertogenbosch geheel in het teken van de schilder. Dat jubileum krijgt met dit nieuwe werk een vervolg. Het werk van Bosch heeft veel kunstenaars over de hele wereld geïnspireerd, waaronder de Nederlander Reinier Bosch. Hij creëerde ‘De Trechter’, een kunstwerk dat energie opwekt en tegelijkertijd een sterke uitstraling heeft. De Trechter is nu te zien in het centrum van Den Bosch. Het kunstwerk is mogelijk gemaakt dankzij de steun van Bouwfonds Cultuurfonds, Enexis, Heijmans, SPARK Campus en twee particulieren.

Reinier Bosch, geen familie van de meester, combineert met ‘De Trechter’ design, technologie en duurzaamheid. Hiervoor ontwikkelde Bosch, tezamen met SPARK Campus, een nieuwe zonnecel in diverse kleuren en designs. Met dit idee won hij al een Dutch Design Award en nu heeft hij deze innovatie toegepast in een kunstwerk. Bosch: “De combinatie van schoonheid en duurzaamheid heeft grote gevolgen voor de stad, zolang we maar combineren in plaats van te kiezen voor alleen techniek of alleen design. Je moet breder kijken, precies zoals Bosch in zijn tijd deed”.

 
Door de typische trechter te tonen, benadrukt Reinier Bosch het handschrift van Bosch en gebruikt hij eenzelfde abstracte lijn ter visualisatie. De innovatieve stijl en de mix van realiteit en fantasie laten zien dat de door Jheronimus Bosch gebruikte thema’s nog altijd actueel zijn. Het werk sluit aan op de wens van de gemeente Den Bosch om Jheronimus Bosch ook na 2016 levend te houden. Burgemeester Rombouts zal het kunstwerk aankomende zaterdag 1 juli om 16:00 uur openen, in de naastgelegen Kaaihallen vindt op dat moment ook het gratis toegankelijke SPARK Makers Event plaats, hier is nog meer design en techniek te bewonderen.

 
Jheronimus Bosch
Jheronimus Bosch is een kunstenaar van wereldformaat. Zijn karakteristieke werk, vol illusies en hallucinaties, wonderlijke gedrochten en nachtmerries, verbeeldt de grote thema’s van zijn tijd: verleiding, zonde en rekenschap. Ook na zijn leven is zijn werk onverminderd populair gebleven. Het inspireerde talloze kunstenaars tot navolging, tot op de dag van vandaag. Het maakt Bosch tot de belangrijkste kunstenaar van de late middeleeuwen. Zijn populariteit hangt samen met het raadselachtige karakter van zijn voorstellingen. Je raakt er nooit op uitgekeken. De kunstenaar is geboren in Den Bosch en woonde en stierf in Den Bosch.

Coördinaten / locatie kunstwerk De Trechter: 51 ° 41’45.0 “N 5 ° 17’48.3” E, 51.695828, 5.296738

Tweede editie SPARK Makers Event op 1 juli aanstaande

Alles te zien over techniek en creativiteit voor jong en oud, ontmoet inspirerende makers!

Op zaterdag 1 juli aanstaande wordt in de Kaaihallen op de Tramkade in ’s-Hertogenbosch de tweede editie van het SPARK Makers Event gehouden. Ruim 50 makers laten hun ideeën, prototypes en inventieve technologie zien, die de toekomst van de stad gaan bepalen. Zo zie je robots die kunnen voetballen, maak je je eigen spinner met een lasersnijder, zie je hoe een huis van stro gemaakt kan worden, een groot wiel dat beweegt en reageert op zijn omgeving, autootjes die op zout water rijden, producten die gemaakt zijn van afval of zelfs van schimmel. Het event is omlijst door toffe muziek en verschillende foodtrucks. Het Makers Event is gratis toegankelijk en staat bol van de activiteiten voor jong en oud. 

Makermovement

Het evenement is nu nog het kleine zusje van de grote maker faires in Eindhoven en Amsterdam, toch heeft SPARK deze tweede editie het dubbele aantal makers aan het event weten te verbinden. Daarmee laat SPARK zien hoe actueel de ‘makersbeweging’ is en hoe zeer deze ingrijpt in de wereld om ons heen. Nieuwe technologie zoals een lasersnijder of 3d printen is toegankelijk voor iedereen. Daar komen zo allerlei nieuwe ideeën uit voort. Maar ook de sterke opkomst van circulaire materialen en zonne-energie hebben ertoe geleid dat mensen over de hele wereld aan het maken geslagen zijn. Dat begint al op het basisonderwijs en strekt zich uit van zolderkamer tot de innovatie bij grote bedrijven. Het makers event laat deze ideeën zien.

’s-Hertogenbosch is maakstad

Het event zet makers in de spotlight en geeft hen een podium om te laten zien waar technologie en creativiteit toe kan leiden. Juist op deze plek, midden in het hart van ondernemend, cultureel en creatief Den Bosch is een dergelijk event helemaal op zijn plek. Alhoewel de makers uit heel Nederland komen, is toch een groot aantal unieke Bossche initiatieven te zien. Van stadshout, Droomstad tot de onthulling van het nieuwe interactieve kunstwerk van kunstenaar Reinier Bosch dat geïnspireerd is op het werk van Jheronimus Bosch.

Programma

Het makers event begint om 12:00 uur en duurt tot 18:00 uur. De locatie (Tramkade, Kaaihallen, achter de Verkadefabriek) is centraal in Den Bosch gelegen en makkelijk bereikbaar. De hele dag door vinden workshops plaats voor jong en oud. Het event is gratis toegankelijk en wordt omlijst met foodtrucks. De ruim 50 makers zijn te vinden in de hallen. Kinderen kunnen hun eigen spinner maken met een lasersnijder, waarna om 14:00 uur stipt een spinnerchallenge begint. Er is ook nog volop ruimte voor ideeën vanuit Den Bosch zelf, via het Droomstad kanaal kunnen ideeën worden geüpload en toegelicht tijdens het event, zie www.droomstaddenbosch.nl.

Het volledige programma is te vinden op http://sparkcampus.nl/programmas/spark-makers-event-2017/