Nieuws & Agenda

Nieuws

Tweede editie SPARK Makers Event op 1 juli aanstaande

Alles te zien over techniek en creativiteit voor jong en oud, ontmoet inspirerende makers!

Op zaterdag 1 juli aanstaande wordt in de Kaaihallen op de Tramkade in ’s-Hertogenbosch de tweede editie van het SPARK Makers Event gehouden. Ruim 50 makers laten hun ideeën, prototypes en inventieve technologie zien, die de toekomst van de stad gaan bepalen. Zo zie je robots die kunnen voetballen, maak je je eigen spinner met een lasersnijder, zie je hoe een huis van stro gemaakt kan worden, een groot wiel dat beweegt en reageert op zijn omgeving, autootjes die op zout water rijden, producten die gemaakt zijn van afval of zelfs van schimmel. Het event is omlijst door toffe muziek en verschillende foodtrucks. Het Makers Event is gratis toegankelijk en staat bol van de activiteiten voor jong en oud. 

Makermovement

Het evenement is nu nog het kleine zusje van de grote maker faires in Eindhoven en Amsterdam, toch heeft SPARK deze tweede editie het dubbele aantal makers aan het event weten te verbinden. Daarmee laat SPARK zien hoe actueel de ‘makersbeweging’ is en hoe zeer deze ingrijpt in de wereld om ons heen. Nieuwe technologie zoals een lasersnijder of 3d printen is toegankelijk voor iedereen. Daar komen zo allerlei nieuwe ideeën uit voort. Maar ook de sterke opkomst van circulaire materialen en zonne-energie hebben ertoe geleid dat mensen over de hele wereld aan het maken geslagen zijn. Dat begint al op het basisonderwijs en strekt zich uit van zolderkamer tot de innovatie bij grote bedrijven. Het makers event laat deze ideeën zien.

’s-Hertogenbosch is maakstad

Het event zet makers in de spotlight en geeft hen een podium om te laten zien waar technologie en creativiteit toe kan leiden. Juist op deze plek, midden in het hart van ondernemend, cultureel en creatief Den Bosch is een dergelijk event helemaal op zijn plek. Alhoewel de makers uit heel Nederland komen, is toch een groot aantal unieke Bossche initiatieven te zien. Van stadshout, Droomstad tot de onthulling van het nieuwe interactieve kunstwerk van kunstenaar Reinier Bosch dat geïnspireerd is op het werk van Jheronimus Bosch.

Programma

Het makers event begint om 12:00 uur en duurt tot 18:00 uur. De locatie (Tramkade, Kaaihallen, achter de Verkadefabriek) is centraal in Den Bosch gelegen en makkelijk bereikbaar. De hele dag door vinden workshops plaats voor jong en oud. Het event is gratis toegankelijk en wordt omlijst met foodtrucks. De ruim 50 makers zijn te vinden in de hallen. Kinderen kunnen hun eigen spinner maken met een lasersnijder, waarna om 14:00 uur stipt een spinnerchallenge begint. Er is ook nog volop ruimte voor ideeën vanuit Den Bosch zelf, via het Droomstad kanaal kunnen ideeën worden geüpload en toegelicht tijdens het event, zie www.droomstaddenbosch.nl.

Het volledige programma is te vinden op http://sparkcampus.nl/programmas/spark-makers-event-2017/

Toffe trucs, dolle draaiers en sick spinning: kom naar de Spinnerchallenge op 1 juli!

Zaterdag 1 juli, 14:00 uur, Kaaihallen, ’s-Hertogenbosch

De spinner is eigenlijk al meer dan 24 jaar oud, maar is dit voorjaar echt definitief doorgebroken. Hype of niet, honderdduizenden, zo niet miljoenen kinderen en volwassenen vermaken zich er dagelijks mee.

SPARK Campus organiseert daarom een ‘wedstrijdje’ spinnen, ofwel een heuse challenge voor iedereen met, of zelfs zonder een spinner. Want die maak je bij ons namelijk gewoon zelf. Op 1 juli aanstaande vindt het SPARK Makers Event plaats in de Kaaihallen aan de Tramkade in ’s-Hertogenbosch. Hier laten meer dan 50 makers hun ideeën en prototypes voor de toekomst zien. Speciaal voor deze gelegenheid worden de 3d printers en lasersnijders van SPARK ook aan het werk gezet om zelf –ter plekke- je eigen coole spinner te maken. Zo laten we zien dat techniek toegankelijk is voor iedereen.

Om 14:00 uur stipt start de grote Spinner-challenge. Iedereen, jong of oud, is welkom. De uitdaging is om zo lang mogelijk en zo veel mogelijk spinners te laten draaien. Hiermee laten we met elkaar zien dat techniek niet ingewikkeld is, maar plezier geeft, energie creëert en het onmogelijke mogelijk maakt. Want zeg nou eerlijk: heb jij ooit met honderden tegelijk een spinner laten draaien? Dit is je kans! Ben erbij en kom naar de Kaaihallen in Den Bosch op 1 juli! Het event is gratis toegankelijk. Dankzij Nehem KMC Kennismanagement kun je op het event je eigen spinner maken en deze gebruiken tijdens de challenge.

Meer info: http://sparkcampus.nl/programmas/spark-makers-event-2017/

Opening Schimmellab op 9 juni bij SPARK

Het Centre of Expertise Biobased Economy (CoE BBE) en SPARK openen vrijdag 9 juni een laboratorium voor onderzoek naar de toepassing van schimmels in de bouwindustrie. In dit zogeheten Mycelium Lab werken docentonderzoekers en studenten onder begeleiding van de lector Biobased Bouwen van Avans Hogeschool, Willem Böttger, aan vraagstukken over het materiaal. Champignons en oesterzwammen.

Mycelium is het netwerk van hyfen (draden) van een schimmel en kan ook wel gezien worden als de wortels van een paddenstoel en is een restproduct uit de champignon- en oesterzwammenkweek. Mycelium behoort met zijn natuurlijke oorsprong tot één van de biobased bouwstoffen waar men bij het CoE BBE, een samenwerkingsverband van Avans Hogeschool en HZ University of Applied Sciences, onderzoek naar doet.

In het laboratorium op het SPARK-terrein in Rosmalen worden schimmels gegroeid op verschillende voedingsbodems om hiervan myceliumcomposieten te ontwikkelen. In dit composiet fungeert het mycelium als bindmiddel om zo losse deeltjes, zoals zaagsel of stro, aan elkaar te hechten. Door middel van mallen, geproduceerd met een vacuümvormmachine, is het mogelijk om producten te laten groeien die wellicht toepasbaar zijn in de bouwindustrie.

Huizen bouwen

Met de opzet van het Mycelium Lab geven het Centre of Expertise Biobased Economy en SPARK invulling aan de overtuiging dat nieuwe biobased materialen in de toekomst in de gebouwde omgeving toepasbaar zijn. “Stel je eens voor dat we in de toekomst bijvoorbeeld huizen kunnen laten groeien. Dit is een eerste stap in de richting om dat doel te realiseren”, aldus Davine Blauwhoff, van het CoE BBE.

Docentonderzoeker Jasper Sluis: “Tijdens een grote overstroming of orkaan worden vaak complete leefgebieden weggevaagd, inclusief huizen. De droom is dat inwoners zelf met het restmateriaal van omgewaaide bomen en planten, die na zo’n ramp achterblijven, woningen gaan bouwen. Het zou toch geweldig zijn als we alleen een zak met mycelium, een mal, een oven en een shredder hoeven aan te leveren.”

Korte termijn

Aan deze droom wordt in het Mycelium Lab de komende jaren hard gewerkt. Het vergt tijd voordat er hele huizen met Mycelium gerealiseerd kunnen worden. Het is zaak kleiner te beginnen door onderdelen te ontwikkelen die op korte termijn ingezet kunnen worden in de bouwindustrie. Het gaat dan om producten als isolatieplaten, groene bakstenen, hoekelementen uit een stuk en alternatieven voor houten platen.

Economische haalbaarheid

In dit onderzoeksproject werken studenten van verschillende opleidingen samen, waaronder Bouwkunde, Engineering, Commerciële Economie, Environmental Science for Sustainable Energy and Technology, Chemie en Chemische Technologie. Zo krijgen studenten vanuit verschillende invalshoeken meer inzicht in duurzame materialen. Naast het ontwikkelen van het materiaal wordt het ook uitgebreid getest op eigenschappen zoals de sterkte, thermische isolatie en waterbestendigheid. Ook wordt er gekeken naar de economische haalbaarheid van het materiaal.

Voor meer informatie: noortje@sparkcampus.nl of s.mouthaan@avans.nl

Kinderen schitteren in het LAB

Bijzonder bezoek op de campus! Onder het motto “Geef ieder kind de kans om te schitteren” namen circa 20 kinderen deel aan diverse activiteiten in het lab van SPARK op maandag 22 mei. Zij zijn uitgenodigd door de Ruud van Nistelrooij Foundation (www.rvnfoundation.nl). Gedurende de twee uur durende middag doorliepen de 20 enthousiastelingen een circuit van lab workshops zoals foamsnijden, 3D tekenen met de 3D pen, herinneringsbord maken met de vinylsnijder en een workshop Little Bits.

De afgelopen zes jaar heeft de Ruud van Nistelrooij foundation al meer dan 600 kinderen kunnen helpen om hun talent te ontwikkelen en daarbij hun zelfvertrouwen te laten groeien. Tijdens de bijeenkomsten ontdekken de kinderen, met ondersteuning van de RVN foundation coaches, wat hun passie is en hoe ze het eigen talent kunnen inzetten.

Ook interesse in een leuk afwisselend workshop programma in het lab? Neem  contact op met henk@sparkcampus.nl.

Openingstijden SPARK Makers Event verruimd

De openingstijden voor het Makers Event dat SPARK op 1 juli organiseert zijn gewijzigd en verruimd. Het festival dat dit jaar voor de tweede keer wordt georganiseerd start al om 12.00 uur in plaats van 14.00 uur en wordt afgesloten met een heus pitchfestival vanaf 17.00 uur. Deze dag zal de tramkade bruisen van energieke uitvinders, designers, doe-het-zelvers, ambachtslieden, bedrijven, wetenschappers en nog veel meer.

Deze tweede editie zal in het teken staan van Urban Innovation. Hoe kunnen we onze stad nog slimmer, mooier en beter maken? Deze dag maken bezoekers kennis met verschillende robots, de nieuwste innovaties en worden er tal van kinderworkshops georganiseerd. De vele aanwezige makers krijgen deze middag de kans om hun creaties op een interactieve wijze te tonen aan het grote publiek. Rollende keukens en een lekker deuntje zullen niet ontbreken.

Wanneer: zaterdag 1 juli
Hoe laat: 12:00-17:00 uur
Waar: Tramkade, ’s-Hertogenbosch

Toegang gratis

 

Voor meer informatie, zie deze flyer of neem contact op via maud@sparkcampus.nl

 

“In het klein zien wat er in de echte wereld ontstaat”

Nieuwe abonneehoudster maakt educatief technisch meegroei speelgoed in het lab

 

Happy Monster Factory ontwerpt en maakt technisch speelgoed dat voortdurend in ontwikkeling is en meegroeit met het kind. Met de Happy Monster Factory box kunnen kinderen hun eigen fabriekje bouwen of iets anders. Het intuïtieve speelgoed kan integraal voor alle leeftijden gebruikt worden. In de leeftijd tot zes jaar kan het mechanisch gebruikt worden en tot negen jaar elektrotechnisch. Vanaf tien jaar kunnen ze er eenvoudig mee programmeren via Arduino en behoort het 3D printen van elementen tot de mogelijkheden. De boxen van de Happy Monster Factory worden sinds kort ontwikkeld in het Lab van SPARK.

Claudia Verstegen, oprichtster van Happy Monster Factory, heeft een abonnement en maakt gebruik van de faciliteiten die het lab biedt voor het vervaardigen van de Happy Monster Factory box. “Naast 3d printen, is de lasersnijder een absolute uitkomst voor het maakproces van mijn product. De verschillende losse speelelementen zijn geprint in 3D, maar de omlijsting wordt gelaserd op één van de lasersnijders die in het SPARK Lab staan. Dat gaat veel sneller.” Ieder vrij uurtje besteedt de technische duizendpoot aan de verdere ontwikkeling van het speelgoed bij SPARK.

Deze ‘trip trap’ speelgoedlijn is met name bedoeld voor meisjes.  Veel Nederlandse meisjes verliezen rond de pubertijd de interesse in techniek en ICT. Dat is lager dan het Europese gemiddelde. Het doel van Happy Monster Factory is kinderen en speciaal meiden te interesseren en begrip te kweken voor techniek. “Het idee is ontstaan toen mijn dochters nog klein waren en ik de speelgoedwinkel inliep. Meer dan poppen en puzzels lag er niet voor mijn meiden. “, aldus Claudia.

Claudia Verstegen is vastberaden om haar box groots te laten landen bij onder andere scholen en bedrijven. Fijn dat het lab haar daarbij kan faciliteren.

 

Het lab biedt abonnementen aan voor gebruikers van de faciliteiten. Kijk voor meer informatie

Meer informatie over Happy Monster Factory: https://happymonsterfactory.wordpress.com of via Facebook