Nieuws & Agenda

Nieuws

NEW INNOVATOR ON BOARD: WELKOM VAN AKEN!

SPARK verwelkomt nieuwe member VAN AKEN Concepts, Architecture & Engineering, één van de grootste Nederlandse architectenbureaus dat al bijna veertig jaar opvalt door vernieuwende ideeën en innovatief materiaalgebruik.

De kracht van VAN AKEN is vooral dat alle medewerkers hoogopgeleid zijn en daarnaast breed inzetbaar en uitstekend bekend zijn met vastgoed, beheer, duurzaamheid en de laatste BIM-ontwikkelingen. Opdrachtgevers komen graag terug bij VAN AKEN, voor complexe zorgvragen, hightech gebouwen en oplossingen voor gebieden met een hoge bevolkingsdichtheid.

VAN AKEN ziet de toegevoegde waarde van een innovatiecampus als SPARK om ontwikkelingen in de gebouwde omgeving vooruit te helpen. Technologie en creativiteit gaan daarbij hand in hand.

VAN AKEN hoopt verder de verbinding te maken met innovatieve bedrijven op de campus, om samen te werken en wederzijds inspiratie op te doen. Omdat er op dit moment veel verandert in de samenleving, is de verwachting dat de vraag naar vernieuwende woonvormen, combinaties van wonen en werken, alsmede vrijetijdsbesteding, leisure en alternatieve verblijfsruimten, blijft toenemen.

 

 

 

 

 

Meet VAN AKEN via deze link.

Aangepaste openingstijden SPARK lab in de zomerperiode

 

SPARK lab is een open werkplaats waar makers, ontwerpers en creatievelingen aan de slag kunnen met diverse digitaal aangestuurde techniek zoals 3D-printers, lasersnijders, robotica en sensoren. Het LAB biedt je de kans om workshops te volgen, machines te gebruiken of inspiratie op te doen. Voorzien van een XL lasersnijder waarmee je binnen no-time een prototype in elkaar zet, maar ook van schroevendraaiers,soldeerbouten en foammachines.

Tijdens de zomerperiode zijn de openingstijden aangepast. Desalniettemin houdt het SPARK Lab haar deuren het grootste gedeelte van deze vakantieperiode gewoon open voor bezoekers.

Tijdens de vakantieperiode kent het lab aangepaste openingstijden. Van 9 tot en met 20 juli en van 6 augustus tot en met 17 augustus zie het lab geopend van 10.00 uur tot 13.00 uur. In de tussenliggende weken, van 23 juli tot en met 3 augustus, is het lab gesloten voor bezoekers.  

Meer informatie:  henk@sparkcampus.nl of bel 06 128 40 125.

Gepakt en gezakt!

Studenten werken aan ‘intelligente’ koffertrolley bij SPARK Lab

Binnen afzienbare tijd lopen toeristen met compacte koffertrollies met een geïntegreerd GPS systeem door Amsterdam. Tenminste als het Yarick en Emma ligt. Zij zijn studenten Human Technology van het Koning Willem I College die op dit moment aan een stageopdracht bij SPARK werken. In het lab ontwikkelen zij een innovatief ontwerp van een koffertrolley met GPS die simpel en makkelijk te dragen is. Het project vordert met rasse schreden en het duo is zelfs al klaar met het eerste prototype die uiteraard in het lab van SPARK gemaakt is.

‘Ons doel is om binnen tien weken een goedwerkend prototype gereed te hebben die getest is in Amsterdam’, aldus de energieke Yarick (18). Zijn eerste kennismaking met de campus was tijdens een introductieavond van de nieuwe opleiding Human Technology. Hij is content met zijn eerste stageplaats bij SPARK, ‘Er is voldoende dynamiek op de campus om ons verder te brengen’.

Het ontwerp richt zich naast een soepel rijdende trolley ook op de GPS-chip die uiteindelijk informatie over de toeristen verzameld. Alles tegenprestatie krijgen toeristen gratis tips over nabijgelegen attracties en horeca. We zijn benieuwd wanneer de eerst werkende trolley door Amsterdam wordt geduwd!

 

 

 

Meer informatie over dit project? Stuur een mail naar jasper@sparkcampus.nl.

 

SPARK organiseert bootcamp met afsluitende demoday over energietransitie

 

 

 

 

We experimenteren er op los; van all electric woningen tot hybride systemen tot aardwarmte en restwarmte bronnen. Qua techniek en aanbod is er keuze genoeg  maar over het gebruik door bewoners is veel minder bekend. De bewonersacceptatie van energietransitie blijft dus achter bij de techniek.

SPARK Campus en Woonbedrijf hebben de handen ineen geslagen en zijn een innovatieve Bootcamp gestart om dit vraagstuk een stap verder te brengen. Dit doen we samen met Eante die expert is in het begeleiden van bewoners bij de energietransitie.
Op vrijdag 15 juni om 15.00 wordt er een Demoday georganiseerd om de resultaten van deze Bootcamp te delen met jou! Kom je ook? Schrijf je dan hier in!

Waar een gevel wel niet goed voor is!

SPARK kijkt regelmatig mee in de keuken van een van haar campus bewoners. Bij bewoner BiomimicryNL zijn ze wel met een heel bijzonder ontwerp bezig; een multifunctionele zelfdragende voorzetgevel voor een nieuwe Biomimicry Academy. Zoals nu in de planning, zal de bouw van de academie binnen een jaar starten. Een gesprek met Ezra Dirks, stagiaire bij BiomimicryNL en student Industrieel Ontwerp die werkt aan de ontwerpen en prototypes van deze uitzonderlijke gevel.

Ze heeft dit project overgenomen van twee afstudeerders. Het zeshoekige ontwerp is gebaseerd op een honinggraat. “De elementen hebben ieder hun eigen specifieke eigenschappen”, legt Ezra uit. Zo is een van de elementen ontworpen met dezelfde hygroscopische klepjes als de schubjes van een dennenappel. Komt er water op de klepjes dan krullen ze omhoog, zijn ze droog dan klappen ze naar binnen zodat ze tegen de binnenvallende zon beschermen. Daarnaast is er een element dat energie kan opwekken middels een geïntegreerde zonnecel, een heus insectenhuis en ééntje die functioneert als plantenbak. Deze ecologische zeshoeken vormen samen een strak en kleurrijk geheel. De elementen zijn gemaakt met de XL lasersnijder die in het makerslab van SPARK staat.

De interesse in ecologische producten en ontwerpen is gewekt tijdens het vak ‘Milieu gerichte productontwikkeling’ wat vervolgens leidde naar een opdracht bij BiomimicryNL. Wat zijn de volgende stappen? “Ik leg op dit moment de laatste hand aan mijn verslag met bevindingen en aandachtspunten. Wie hier dan weer verder mee gaat? Wie weet, ben ik dat zelf.”, aldus een enthousiaste Ezra.

 

BiomimicryNL is SPARK campus bewoner en is de biomimicry expert in Nederland. Zij helpen bedrijven en overheden biomimicry toe te passen op product-, proces- en systeemniveau. Het doel is om de kennis van de natuur in te zetten bij R&D processen en daarmee de transitie naar een circulaire economie te versnellen.

Wil je meer weten over dit project of over alle activiteiten van Biomimicry NL? Neem dan contact op met Lydia Fraaije via lydia.fraaije@biomimicryNL.orgof www.biomimicryNL.org.

 

Steun team VIRTUe: Help mee met het bouwen van het wonen van de toekomst!

In november strijdt het studententeam VIRTUe, tegen 22 ander universiteiten uit 16 andere landen, om de eerste plaats op de Solar Decathlon Middle East in Dubai. Deze uitdaging richt zich op het ‘wonen in de toekomst’. VIRTUe heeft energetisch zelfvoorzienend appartement complex ontworpen, genaamd LINQ, waarin alle processen en apparaten zijn verbonden door één slim systeem. Met dit project probeert VIRTUe de duurzaamheidsproblemen aan te pakken en een leefomgeving te creëren die de sociale en economische aspecten stimuleert.

Voordat dit project in Dubai staat is er nog een hele weg te gaan. VIRTUe is onlangs begonnen met testbouwen op de TU/e campus. Van 4 tot 9 juni presenteert VIRTUe LINQ tijdens de Dutch Technology Week. Hierna is er een periode van testen en waar nodig verbeteringen toepassen. In september wordt LINQ verscheept naar Dubai. En in het laatste stadium van dit project bouwen de studenten het appartement binnen 15 dagen op voor de Solar Decathlon in November.

Om dit te realiseren heeft VIRTUe een crowdfunding campagne geopend op de crowdfunding website van de Technische Universiteit van Eindhoven. Voor iedere donatie zijn er bedankjes zoals bijvoorbeeld een Escape Room in LINQ. Momenteel is het team bezig met het verspreiden van hun duurzame boodschap onder geïnteresseerden. Helpt u mee met het bouwen van het wonen van de toekomst?

VIRTUe is geïnitieerd vanuit de TU Eindhoven, één van de partners van SPARK Campus. Wij ondersteunen dit idee dan ook met groot enthousiasme. Wie wil er nu niet in het huis van de toekomst wonen?

Meer informatie: https://www.teamvirtue.nl/ of info@sparkcampus.nl