Nieuws & Agenda

Nieuws

Biobased Brug wint internationale prijs

Tijdens de internationale Biocomposites Conference Cologne, ’s werelds grootste conferentie over natuurvezel- en hout-plastic composieten, heeft de Biobased Brug de derde prijs in de wacht gesleept bij de verkiezing van “Biocomposiet van het Jaar”.  De Biobased Brug die tegenwoordig op het terrein van de Eindhoven University over het riviertje de Dommel ligt, is tot stand gekomen in een project waarin het Center of Expertise Biobased Economy een grote rol speelde.

Doel van het project is om de potentie te onderzoeken van biocomposiet als alternatief voor reguliere constructiematerialen als beton, metaal en fossil-based composieten. Biocomposiet constructiemateriaal biedt in potentie grote voordelen op het gebied van milieu en total cost of ownership. Daarnaast is biocomposiet een mooie kans voor het stimuleren van de lokale economie door onder andere de lokale teelt en verwerking van vlas als basismateriaal voor het biocomposiet. De brug is geproduceerd in de hal van het Centre of Expertise BBE lectoraat Biobased Bouwmaterialen bij en in samenwerking met SPARK Campus. In totaal hebben teams van meer dan 100 studenten, docenten en professionals vanaf september 2016 meegewerkt aan de bouw.

De brug is het resultaat van het 4TU Lighthouse onderzoeksproject “B3: Fully Bio-Based composite pedestrian Bridge” in samenwerking met, het al langer lopende, via de SIA gefinancierde, Biobased brug onderzoeksproject. Hierin participeren o.a. de Hogescholen Inholland en Avans, de TU/e, SPARK Campus, maar ook diverse innovatieve MKB bedrijven.

Bekijk hier het filmpje. 

Meer informatie: info@sparkcampus.nl

SPARK op de woonboulevard!

Met de feestdagen op komst, laat SPARK zich nog één keer op een wel heel bijzondere manier zien. Vanaf morgen is SPARK met een kunstzinnige tafel aanwezig in het ‘POP-UP kunst en KERST Boulevard‘ waar kunstenaars, professionals, culturele organisaties en designers zich zullen presenteren. Kom je ook zitten aan de mooi gedekte SPARK tafel?

Op zaterdag 16 december om 10.30 uur openen we luidruchtig en feestelijk deze expositie. De locatie is dagelijks geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur tot en met 30 december 2017.

Adres: Woonboulevard, Reitscheweg 20, voormalig pand Carglass. Den Bosch

Kom je een kijkje nemen?

Alvast fijne feestdagen namens het SPARK Team

SPARKling winter @the campus

SPARK Campus bruist met een diversiteit aan evenementen

Wie deze winterweken saai vindt, zal de volgende winter SPARK moeten opzoeken! De afgelopen weken bruiste de campus door diverse evenementen. De aftrap vond plaats tijdens de Dutch Design Week waar SPARK voor de vierde keer een ontbijtsessie voor designers en bouwers organiseerde. Afgelopen weekend werden de festiviteiten vol enthousiasme en energie afgesloten met de finale van de eerste SPARK Challenge.

Schaften met designers
Op 24 oktober organiseerde SPARK een ontbijtsessie ‘Schaften met Designers’ tijdens de Dutch Design Week. Onder toeziend oog van vele genodigden en partners werd na afloop van de ontbijtsessie de eerste design zonnepanelen uit de collectie van Studio Solarix officieel getoond. Zij wonnen in 2016 al de Solar Design Award. “Ons uitgangspunt is altijd geweest dat we een mooi gevelpaneel wilden ontwikkelen dat ook energie opwekt zonder de focus te willen leggen op efficiëntie en terugverdientijd”, aldus Reinier Bosch, oprichter van Studio Solarix die de gevel ontwikkelde.

Captains Dinner
SPARK timmert aan de weg met de ophanden zijnde opschaling van de campus. Voortbordurend op deze beweging werden zestig ‘captains of industry’ uitgenodigd voor een ‘captains dinner’ op de campus. De avond werd vergezeld door Mark Hatch, grondlegger en initator van de wereldwijde makers beweging. Met zijn inbreng kreeg deze avond een boeiend inhoudelijk tintje.

 

Collegetour
Mark maakte de volgende dag ook zijn opwachting voor zo’n honderd studenten bij de Avans Hogeschool waar SPARK een collegetour organiseerde. Onder leiding van host Rudy van Beurden,bracht hij hen bij dat ieder mens een maker is.

SPARK Challenge
Om het winterseizoen nog wervelender af te sluiten, werd op de campus de eerste editie van de SPARK Challenge gehouden. Onder de titel ‘Close the Loop’ werkte 12 teams aan drie vraagstukken ingebracht door Bambooder, Woonbedrijf en Schrijvers Installatie Techniek over circulaire economie. Mooie casussen voor business en ICT-teams om kansrijke ideeën te identificeren en voor het bedenken van nieuwe producttoepassingen met bijbehorende eigenschappen. Deze werden onder andere uitgewerkt in een businessmodel canvas. Het uiteindelijke winnende team, bestaande uit Tim, Jovi, Julius en Ronald, hadden een idee uitgewerkt voor een buis ontwikkeld van bamboe ter vervanging van omhulsels van bijvoorbeeld een riolering, telecommunicatie kabels en elektriciteitskabels. Gefeliciteerd!

Ook interesse om een evenement bij te wonen, een mooi object in het lab te maken of een idee uit te werken? Kom naar SPARK Campus, Graafsebaan 3 Rosmalen. Meer informatie: info@sparkcampus.nl.

Fotografie: @Parallel Universum Photography

RTLZ Doe maar Duurzaam besteedt aandacht aan SPARK en Brainport Smart District

Op een slimme manier naar een stedelijk gebied kijken om zo de kwaliteit van leven te bevorderen. Zo zouden we een Smart City het beste kunnen omschrijven. Hoe ziet zo’n Smart City eruit? Wat zijn de huidige ontwikkelingen? Wie zijn betrokken bij deze ontwikkelingen? Wat betekenen die slimme oplossingen voor de bedrijven en inwoners van stedelijke gebieden? Op deze vragen geeft RTLZ op verschillende momenten in december 2017 het kader van Brainport Smart District antwoord in Doe Maar Duurzaam.

Je kunt de aflevering hier kijken. Datum en tijdstip van uitzending:

  1. Zondag 10 december van 17.00 – 17.30 uur, onder voorbehoud*
  2. Maandag 11 december van 07.30 – 08.00 uur, onder voorbehoud*
  3. Woensdag 13 december van 10.30 – 11.00 uur , onder voorbehoud*
  4. Vrijdag 15 december van 13.05 – 13.35 uur, onder voorbehoud*
  5. Zaterdag 16 december van 16.30 – 17.00 uur, onder voorbehoud*

* Onder voorbehoud programmatische wijzigingen RTL (wegens bijvoorbeeld grote incidenten)

Brainport Smart District

Brainport Smart District wordt een wijk van ca 1000 woningen, waarin nieuwe, slimme technologie wordt geïntegreerd tot een duurzame, circulaire, sociale en aantrekkelijke wijk. Een mooie leefomgeving met een hoge kwaliteit van leven voor haar inwoners. Realisatie van de wijk is gepland in de periode 2019-2030 in Helmond, ten noorden van Brandevoort en ten oosten van de Automotive Campus.

De wijk wordt een real-life proeftuin (living lab) voor de ontwikkeling van nieuwe systemen, processen en diensten die hun toepassingen vinden bij de herontwikkeling van bestaande wijken tot slimme wijken en bij de bouw van nieuwe steden.

Meer informatie: info@sparkcampus.nl

Solarix gevel officieel geopend op de Dutch Design Week!

Op 24 oktober tijdens de Dutch Design Week zijn onder toeziend oog van vele genodigden en partners de eerste design zonnepanelen uit de collectie van Studio Solarix officieel getoond. Dit project werd mede mogelijk gemaakt door Kuijpers, SXC en SPARK Campus. Deze Solarix gevel, ofwel de zonnepanelen met Beauty and Brains, hebben een uniek uiterlijk, wekken energie op en kunnen door led verlichting zelfs communiceren met zijn omgeving.  

Studio Solarix, opgericht door architecte Marloes van Heteren en kunstenaar Reinier Bosch, wil de wereld van de zonnecellen veranderen en ze inzetten als design producten. Na winst van de Solar Design Award vorig jaar was het dan ook een logische keuze om de nieuwste collectie juist op de Dutch Design Week te presenteren. “Wij geloven dat uiteindelijk alle gebouwen energie op moeten gaan wekken via hun gevels, dus waarom zouden we daar niet hele mooie visitekaartjes voor ontwikkelen?“ aldus van Heteren.  

De kracht van de Solarix gevel zit in de kleuren en structuur, dat is uniek. Bijzonder is ook dat bij de laatst ontwikkelde zonnepanelen de efficiëntie nagenoeg gelijk is aan een conventionele zwarte zonnecel. 
“Ons uitgangspunt is altijd geweest dat we een mooi gevelpaneel wilden ontwikkelen dat ook energie opwekt zonder de focus te willen leggen op efficiëntie en terugverdientijd”, zegt Bosch. “Allereerst moest het een mooi product zijn, maar als de efficiëntie gelijk is, is er dus geen reden meer om voor saaie zwarte zonnecellen te kiezen.’

De Solarix gevel is nog tot en met 29 oktober te zien op de Switch Light manifestatie op Stadhuisplein 1 in Eindhoven. 

Meer informatie: noortje@sparkcampus.nl 

“Makers zijn economische en sociale motor”

Grondlegger van de maker movement Mark Hatch brengt bezoek aan SPARK

Het begon met een telefoontje vorig jaar, daarna een bezoek aan San Francisco en uiteindelijk kwam hij naar Nederland. Mark Hatch, grondlegger van de makersbeweging en oprichter van de Techshop, bracht afgelopen week een bezoek aan de SPARK campus.

Gezamenlijk met founding fathers van SPARK, Avans, TU/e, Heijmans, Provincie Noord-Brabant en gemeente ’s-Hertogenbosch, bezocht hij enkele maak-hotspots in de stad. Reden van het bezoek is de haalbaarheidsstudie die SPARK momenteel doet naar de ideale locatie en randvoorwaarden voor het XXL lab dat SPARK wil starten. Hatch staat SPARK bij in dit onderzoek als adviseur, maar ook als ambassadeur. Hij ziet ‘groot potentieel’ in een dergelijke plek in Brabant.

Mark Hatch inspireerde vele genodigden tijdens de twee mini-symposia die speciaal voor zijn bezoek georganiseerd werden door SPARK. Naast zijn verhaal over de opkomst van de makersbeweging, kwam ook de ontwikkeling van het XXL lab van SPARK uitgebreid aan bod. In zijn presentatie stond hij uitgebreid stil bij de bedrijven die zijn ontstaan uit een makerslab en de spin off die een dergelijk lab heeft voor de samenleving.

Voor meer informatie: info@sparkcampus.nl