Nieuws & Agenda

Nieuws

SPARK Lab tijdelijk gesloten vanwege verhuizing naar Spoorzone

SPARK Campus verhuist medio maart naar de Spoorzone in ’s-Hertogenbosch. Dit betekent dat het SPARK Lab, nu nog gevestigd aan de Graafsebaan 3 in Rosmalen, op donderdag 7 maart aanstaande om 14:00 sluit. Dit geldt ook voor het myceliumlab van het Centre of Expertise Biobased Bouwen van Avans.

Komend voorjaar zal SPARK de nieuwe grote Makers Zone aan de Paardskerkhofweg/Parallelweg openen, tot die tijd is het lab gesloten. Abonneehouders die in de tussentijd specifieke machines of faciliteiten nodig hebben, kunnen contact opnemen met labbeheerder Evalie Hovers via evalie@sparkcampus.nl of via +31 6 22125931.

We zien jullie graag terug in de Makers Zone, ook hier kun je wederom een abonnement afsluiten en zo gebruik maken van vele technieken en machines.

 

SPARK Makers Zone wordt lab voor Europees project van Avans

Circulair en biobased bouwen is zeer actueel. Het vormt nog een flinke uitdaging om deze principes om te zetten naar nieuwe processen, wetgeving en materialen zelf. Om dit in kaart te brengen en nieuwe materiaalinnovaties te ontwikkelen start op 1 maart het Interreg project Circular Biobased Construction Industry (CIBC). Het Centre of Expertise- Biobase Economy (CoE BBE) van Avans is één van de kartrekkers van het project.

In het project staan twee cases centraal die de nodige inzichten in deze nieuwe uitdaging bieden. Het betreft de renovatie van een gebouw van Emergis in Zeeland en een historisch pand in het centrum van Gent (België). Deze gebouwen, die overigens in gebruik blijven gedurende de hele periode, worden circulair gerenoveerd en er wordt gebruik gemaakt van biobased bouwmaterialen. Zo wordt er bij het slopen al rekening  gehouden met het hergebruik van materialen (circulair) en is het gebruik van biobased bouwmaterialen een belangrijk onderzoeksitem.

De bouwmaterialen worden al ontworpen maar met name het testen van deze materialen volgens alle veiligheids- en brandwerende eisen speelt een belangrijke rol in dit project. Voor deze tests wordt gebruik gemaakt van een aantal labomgevingen, waaronder de nieuwe SPARK Makers Zone. De voorbereidingen voor dit lab worden op dit moment getroffen.

De onderwijsinstellingen Avans Hogeschool, de HZ University of Applied Sciences, KU Leuven en de University of Bath in Engeland werken in dit Europese project samen met Kamp, CSTC-WTCB en de Vlaamse Confederatie Bouw uit België, Emergis en de provincie Zeeland uit Nederland en 18 ‘oberserver partners’.

Voor meer informatie: info@sparkcampus.nl

SPARK en Grasso organiseren instawalk 1 april aanstaande

Het gebied Grasso-Grenco krijgt steeds meer vorm. Naast de ICT community is hier het Boschveld Ambacht Centrum (BAC) gevestigd en zal ook SPARK met de nieuwe Makers Zone hier verderop in het voorjaar haar intrek nemen. Zo worden oude ambachten en vakmanschap gecombineerd met nieuwe techniek en toepassingen. En grijpt de stad terug op haar aloude DNA waarin ambacht en vakmanschap een belangrijke rol spelen. Het gebied rond de Paralellweg en Paardskerkhofweg bestaat uit een aantal oude werkplaatsen en loodsen, waarvan de oude Grasso recent opgeknapt is.

Reden voor Grasso en SPARK om samen een Instawalk te organiseren en enthousiaste instagrammers een kijkje achter de schermen te geven. Deelnemers krijgen zo toegang tot de unieke gebouwen en worden uitgedaagd hier een uniek beeld van te maken. De instawalk biedt ruimte voor 10 deelnemers die via de instagram accounts van SPARK (@sparkcampus) en Grasso (@de_grasso) zich via het reactieveld kunnen aanmelden, maar dit kan ook via noortje@sparkcampus.nl. Op 19 maart aanstaande worden de geselecteerden bekend gemaakt.

SPARK opent grote innovatieve werkplaats in Spoorzone ’s-Hertogenbosch

SPARK Campus opent voor de zomer van 2019 de SPARK Makers Zone op het Grenco-terrein in de Spoorzone van ’s-Hertogenbosch. Het startsein daarvoor is vandaag gegeven.

Het lab van circa 1.000 m2 , krijgt verschillende werkplaatsen met hoogwaardige techniek zoals 3D printers, lasersnijders en robotica, maar geeft ook ruimte (oude) ambachten opnieuw te ontwikkelen door ze te “verslimmen”. Het lab en deze opzet spelen in op de grote vraag naar technici met juist dit type ‘new skills’. Particulieren en bedrijven kunnen via een abonnement of een traject op maat toegang krijgen tot de makerszone. Aan de nieuwe makers zone committeerden zich al ruim 25 partners waaronder TNO, Heijmans, Hoedemakers, Kuijpers, Heineken, Conrad, Cadmes en Arduino. In het lab vinden ook workshops en lezingen plaats. SPARK kreeg vanwege haar netwerk en projecten, vandaag het predicaat ‘smart industry fieldlab’ vanuit het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Hiermee is SPARK het eerste initiatief uit de bouwsector dat zich via dit netwerk verbindt aan de smart industry.

Het makerslab is een belangrijke aanjager voor  de verdere doorontwikkeling van het makersnetwerk op de Grenco locatie. De SPARK Makers Zone kan in potentie uitgroeien tot de grootste innovatieve werkplaats en publiek toegankelijke makers zone van Nederland.

De nieuwe SPARK Makerszone levert een sterke impuls aan de ontwikkeling van vakmanschap, nieuwe ambachten en maaktechnologie. Door het lab te vestigen op deze locatie in de Spoorzone en het voor iedereen open te stellen, ontstaat een duidelijke verbinding tussen verschillende bedrijven, onderwijsinstellingen en andere lopende initiatieven in de stad. Denk aan JADS, WeenerXL, AKV St. Joost en het Boschveld Ambachtscentrum. Nieuwe maaktechnologie en oud ambacht krijgen hiermee een duidelijke plek in de stad en bekrachtigen samen het aloude DNA van ‘s-Hertogenbosch, waar ‘maken’ en ‘ambacht’ een belangrijke positie innemen. De SPARK Makerszone opent haar deuren voor de zomer van 2019.

Voor meer informatie: info@sparkcampus.nl

‘De brug tussen verleden, heden en toekomst’ Doe mee met Crafts Capital!

SPARK Campus en Crafts Council Nederland hebben tijdens de Bossche nieuwjaarsreceptie vandaag hun plan voor de eerste ‘Crafts Capital’ van Nederland in ‘s-Hertogenbosch toegelicht. Dit plan voorziet erin de stad ’s-Hertogenbosch in juni om te toveren tot stad van het ambacht. Hierin worden ambachten van toen, nu en straks getoond aan het publiek. Crafts Capital voorziet in challenges, een stadsroute en het openstellen van vele ateliers en werkplaatsen. Zo maakt Crafts Capital duidelijk wat de betekenis van ambacht is voor stad, economie en onderwijs. Lees hier het plan.

Crafts Capital start in 2019 als eendaags event en bouwt in 2020 uit tot een meerdaags en herhalend event voor ’s-Hertogenbosch. Hiermee viert de stad haar geschiedenis over, en toekomst met ambacht en het maken. Burgemeester Mikkers haalde het plan aan in zijn nieuwjaarspeech voor alle ondernemers in de regio en noemde het “een brug tussen verleden, heden en toekomst”. Het herwaarderen van ambacht is een zeer relevant en actueel thema voor de Nederlandse economie, de arbeidsmarkt en het onderwijs. Juist innovatie en technologie blijven vragen om een praktische vertaalslag, waarmee vele makers opgeleid en benodigd zijn. Maar ook het echt verder brengen van technologie heeft creativiteit en lef nodig, dit wordt juist bereikt wanneer je op onderzoekend doch letterlijk ‘hands on’ aan de slag gaat. Crafts Capital biedt hiervoor een platform.

Om het plan te ontwikkelen is SPARK samen met Craft Council Nederland op zoek naar partners. Mail ons via info@sparkcampus.nlom kennis, ervaring en middelen in te zetten om het event mede mogelijk te maken. Samen maken we het groot!

DATA DICHTERBIJ: SPARK MAKERSFESTIVAL AFSLUITER VAN DE DEN BOSCH DATA WEEK

De derde editie van het SPARK Makersfestival in de eerste Den Bosch Data Week is succesvol verlopen. Van VR-belevingen tot rijdende bureaustoelen, van interactief ballengooien tot biohacking, het was allemaal te zien en te beleven tijdens het festival. Ruim achthonderd bezoekers werden geïnspireerd door data-toepassingen en ideeën.

Tussen de deelnemers bevond zich ook multimedia kunstenaar Jonas Vorwerk. Vorig jaar won hij de Foederer Talent Award, op het makersfestival toonde hij zijn kunstwerk LOOPS. Vijf interactieve wielen die licht en geluid gaven, werden aangezwengeld door bezoekers zodat de energie vrijkwam. Ook Cadmes, Mark3D en Layrs3D Printing die vorig jaar ook aanwezig waren, toonden 3D printers en VR-belevingen. Het transitiespeelplein van kunstenaarscollectief GrijsGroenGeel stal de show door het op een speelse manier om te gaan met energietransitie. Verderop in het souterrain kon je even relaxen op zitzakken met een heerlijk klassiek muziekje terwijl je hartritme werd gemeten.

De bezoekers, jong en oud, vermaakten zich met robot Pepper die highfives gaf aan de kinderen en een dansje waagde. In de kapel van de Mariënburg voor het altaar bevond zich de SPORT & DATA Plaza met veel interactieve spelletjes zoals springen op een trampoline terwijl via het horloge van Wanderwatch de springhoogte zichtbaar werd. Ook was er ruimte om op een ludieke manier de game Candy Crush van Kunstenaar Thijs Eerens te spelen.

De absolute topper deze dag was de expertmeeting over Biohacking. Hoe geef je een upgrade aan je lichaam? Is dit echt de
toekomst? Een zaal vol enthousiaste bezoekers zagen hoe er live een chip werd geplaatst in
het lichaam van één van de aanwezigen. Op naar een vierde editie, want wat ons betreft ‘DATA DOES IT’.

Bekijk hier de aftermovie van deze inspirerende dag.