Nieuws & Agenda

Nieuws

DATA DICHTERBIJ: SPARK MAKERSFESTIVAL AFSLUITER VAN DE DEN BOSCH DATA WEEK

De derde editie van het SPARK Makersfestival in de eerste Den Bosch Data Week is succesvol verlopen. Van VR-belevingen tot rijdende bureaustoelen, van interactief ballengooien tot biohacking, het was allemaal te zien en te beleven tijdens het festival. Ruim achthonderd bezoekers werden geïnspireerd door data-toepassingen en ideeën.

Tussen de deelnemers bevond zich ook multimedia kunstenaar Jonas Vorwerk. Vorig jaar won hij de Foederer Talent Award, op het makersfestival toonde hij zijn kunstwerk LOOPS. Vijf interactieve wielen die licht en geluid gaven, werden aangezwengeld door bezoekers zodat de energie vrijkwam. Ook Cadmes, Mark3D en Layrs3D Printing die vorig jaar ook aanwezig waren, toonden 3D printers en VR-belevingen. Het transitiespeelplein van kunstenaarscollectief GrijsGroenGeel stal de show door het op een speelse manier om te gaan met energietransitie. Verderop in het souterrain kon je even relaxen op zitzakken met een heerlijk klassiek muziekje terwijl je hartritme werd gemeten.

De bezoekers, jong en oud, vermaakten zich met robot Pepper die highfives gaf aan de kinderen en een dansje waagde. In de kapel van de Mariënburg voor het altaar bevond zich de SPORT & DATA Plaza met veel interactieve spelletjes zoals springen op een trampoline terwijl via het horloge van Wanderwatch de springhoogte zichtbaar werd. Ook was er ruimte om op een ludieke manier de game Candy Crush van Kunstenaar Thijs Eerens te spelen.

De absolute topper deze dag was de expertmeeting over Biohacking. Hoe geef je een upgrade aan je lichaam? Is dit echt de
toekomst? Een zaal vol enthousiaste bezoekers zagen hoe er live een chip werd geplaatst in
het lichaam van één van de aanwezigen. Op naar een vierde editie, want wat ons betreft ‘DATA DOES IT’.

Bekijk hier de aftermovie van deze inspirerende dag.

 

 

INTRUCTABLE DESIGN TIJDENS DE DUTCH DESIGN WEEK

Ideeën beginnen met een ontwerp! Op 23 oktober, tijdens de 5e editie van Schaften met Designers tijdens de Dutch Design Week, mochten zo’n 40 gasten meevliegen in de reis van designers van idee tot product. De enthousiaste designers vertelden hoe zij dat ene beeld in hun hoofd op papier kregen en hoe ze uiteindelijk dat idee tot leven brachten door er een echt tastbaar prototype van te maken. In een volle zaal van Factor Tachtig in Plan-B werden de bezoekers aan dit succesvolle SPARK evenement geïnspireerd door de vele verhalen van Kiki & Joost, Bouke Bruins, Reinier Bosch, Charley Reinders en de studentes Lise & Nicole. Van biobased lippenbalsem, project Gangway tot boyscout in het Belgische land, het waren allemaal interessante trajecten. Hoe krijg je iets op papier, wanneer en van welk materiaal maak je je prototype en nog belangrijker; hoe wordt het ontvangen door het grote publiek?

Een kleine sfeerimpressie van deze dag

Fotografie: Parallel Universum Photography

NEW INNOVATOR ON BOARD: WELKOM VAN AKEN!

SPARK verwelkomt nieuwe member VAN AKEN Concepts, Architecture & Engineering, één van de grootste Nederlandse architectenbureaus dat al bijna veertig jaar opvalt door vernieuwende ideeën en innovatief materiaalgebruik.

De kracht van VAN AKEN is vooral dat alle medewerkers hoogopgeleid zijn en daarnaast breed inzetbaar en uitstekend bekend zijn met vastgoed, beheer, duurzaamheid en de laatste BIM-ontwikkelingen. Opdrachtgevers komen graag terug bij VAN AKEN, voor complexe zorgvragen, hightech gebouwen en oplossingen voor gebieden met een hoge bevolkingsdichtheid.

VAN AKEN ziet de toegevoegde waarde van een innovatiecampus als SPARK om ontwikkelingen in de gebouwde omgeving vooruit te helpen. Technologie en creativiteit gaan daarbij hand in hand.

VAN AKEN hoopt verder de verbinding te maken met innovatieve bedrijven op de campus, om samen te werken en wederzijds inspiratie op te doen. Omdat er op dit moment veel verandert in de samenleving, is de verwachting dat de vraag naar vernieuwende woonvormen, combinaties van wonen en werken, alsmede vrijetijdsbesteding, leisure en alternatieve verblijfsruimten, blijft toenemen.

 

 

 

 

 

Meet VAN AKEN via deze link.

Gepakt en gezakt!

Studenten werken aan ‘intelligente’ koffertrolley bij SPARK Lab

Binnen afzienbare tijd lopen toeristen met compacte koffertrollies met een geïntegreerd GPS systeem door Amsterdam. Tenminste als het Yarick en Emma ligt. Zij zijn studenten Human Technology van het Koning Willem I College die op dit moment aan een stageopdracht bij SPARK werken. In het lab ontwikkelen zij een innovatief ontwerp van een koffertrolley met GPS die simpel en makkelijk te dragen is. Het project vordert met rasse schreden en het duo is zelfs al klaar met het eerste prototype die uiteraard in het lab van SPARK gemaakt is.

‘Ons doel is om binnen tien weken een goedwerkend prototype gereed te hebben die getest is in Amsterdam’, aldus de energieke Yarick (18). Zijn eerste kennismaking met de campus was tijdens een introductieavond van de nieuwe opleiding Human Technology. Hij is content met zijn eerste stageplaats bij SPARK, ‘Er is voldoende dynamiek op de campus om ons verder te brengen’.

Het ontwerp richt zich naast een soepel rijdende trolley ook op de GPS-chip die uiteindelijk informatie over de toeristen verzameld. Alles tegenprestatie krijgen toeristen gratis tips over nabijgelegen attracties en horeca. We zijn benieuwd wanneer de eerst werkende trolley door Amsterdam wordt geduwd!

 

 

 

Meer informatie over dit project? Stuur een mail naar jasper@sparkcampus.nl.

 

SPARK organiseert bootcamp met afsluitende demoday over energietransitie

 

 

 

 

We experimenteren er op los; van all electric woningen tot hybride systemen tot aardwarmte en restwarmte bronnen. Qua techniek en aanbod is er keuze genoeg  maar over het gebruik door bewoners is veel minder bekend. De bewonersacceptatie van energietransitie blijft dus achter bij de techniek.

SPARK Campus en Woonbedrijf hebben de handen ineen geslagen en zijn een innovatieve Bootcamp gestart om dit vraagstuk een stap verder te brengen. Dit doen we samen met Eante die expert is in het begeleiden van bewoners bij de energietransitie.
Op vrijdag 15 juni om 15.00 wordt er een Demoday georganiseerd om de resultaten van deze Bootcamp te delen met jou! Kom je ook? Schrijf je dan hier in!

Waar een gevel wel niet goed voor is!

SPARK kijkt regelmatig mee in de keuken van een van haar campus bewoners. Bij bewoner BiomimicryNL zijn ze wel met een heel bijzonder ontwerp bezig; een multifunctionele zelfdragende voorzetgevel voor een nieuwe Biomimicry Academy. Zoals nu in de planning, zal de bouw van de academie binnen een jaar starten. Een gesprek met Ezra Dirks, stagiaire bij BiomimicryNL en student Industrieel Ontwerp die werkt aan de ontwerpen en prototypes van deze uitzonderlijke gevel.

Ze heeft dit project overgenomen van twee afstudeerders. Het zeshoekige ontwerp is gebaseerd op een honinggraat. “De elementen hebben ieder hun eigen specifieke eigenschappen”, legt Ezra uit. Zo is een van de elementen ontworpen met dezelfde hygroscopische klepjes als de schubjes van een dennenappel. Komt er water op de klepjes dan krullen ze omhoog, zijn ze droog dan klappen ze naar binnen zodat ze tegen de binnenvallende zon beschermen. Daarnaast is er een element dat energie kan opwekken middels een geïntegreerde zonnecel, een heus insectenhuis en ééntje die functioneert als plantenbak. Deze ecologische zeshoeken vormen samen een strak en kleurrijk geheel. De elementen zijn gemaakt met de XL lasersnijder die in het makerslab van SPARK staat.

De interesse in ecologische producten en ontwerpen is gewekt tijdens het vak ‘Milieu gerichte productontwikkeling’ wat vervolgens leidde naar een opdracht bij BiomimicryNL. Wat zijn de volgende stappen? “Ik leg op dit moment de laatste hand aan mijn verslag met bevindingen en aandachtspunten. Wie hier dan weer verder mee gaat? Wie weet, ben ik dat zelf.”, aldus een enthousiaste Ezra.

 

BiomimicryNL is SPARK campus bewoner en is de biomimicry expert in Nederland. Zij helpen bedrijven en overheden biomimicry toe te passen op product-, proces- en systeemniveau. Het doel is om de kennis van de natuur in te zetten bij R&D processen en daarmee de transitie naar een circulaire economie te versnellen.

Wil je meer weten over dit project of over alle activiteiten van Biomimicry NL? Neem dan contact op met Lydia Fraaije via lydia.fraaije@biomimicryNL.orgof www.biomimicryNL.org.