Nieuws & Agenda

Nieuws

DAT IS WAT DATA VOOR JE DOET!

Onze wereld is er steeds meer een van eindeloze data. Ergens in de cloud, of gewoon in je huiskamer. De thermostaat die lager gaat wanneer het buiten warmer wordt, de koelkast die je voorraad melk bijhoudt, de lampen die rood flikkeren wanneer je voordeur geforceerd wordt. Het aantal slimme apparaten neemt rap toe, handig voor jou, maar soms ook lastig te begrijpen als die techniek. Dat mag best een tandje duidelijker, zodat iedereen begrijpt wat ‘data voor je doen’. Zodat er meer begrip is, of meer balans in vraag en aanbod. 

Dat inzicht geven we tijdens de tweede editie van het data-makersevent ‘DAT IS WAT DATA VOOR JE DOET’ op 2 november in het JADS in ‘s-Hertogenbosch. Het bruisende event voor jong en oud, waarin duidelijk wordt wat data nu echt voor je kunnen doen. Nu en in de toekomst. Geen promobeurs, geen verkooppraat, maar interactieve stands waar kunst, technologie, sport en spel bij elkaar komen. Handig om klanten te spreken, je netwerk uit te breiden en je naam te vestigen.

Doe je mee?!

We hebben ruimte voor 15-20 deelnemers/bedrijfjes per categorie, die of aandacht besteden aan de betekenis voor gezondheid en sport (denk aansensoren in sport en spel, combinatie met allergieën, gezondheidsmetingen en biohacking ed), toepassingen die bijdragen aan slim leven (sensoren in dagelijkse apparaten, de ruimtelijke omgeving en toepassingen) of net echte ideeën die de VR wereld en de echte wereld integreren (VR/AR, robotica-toepassingen voor recreatie, crowd control, beheer en onderhoud).

Op het event, midden in de stad, komt een breed publiek een kijkje nemen. Het liefst testen, doen of maken zij iets zelf. Met jou product, prototype of als testpanel. Benut de publieke reactie, kennis en inspireer elkaar.

Dus kom van die bank af, achter je buro of werktafel vandaan en schrijf je direct in via noortje@sparkcampus.nl of tel 06-57326005.

Bekijk hier alvast de ‘aftermovie’ van de vorige editie om een indruk te krijgen.

SPARK Makers Zone en Zünd starten samenwerking

Unieke machine toegevoegd aan machinepark nieuwe Makers Zone

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In de nieuwe SPARK Makers Zone is veel ruimte gecreëerd voor hoogwaardig frezen en snijden. Juist deze techniek biedt de mogelijkheid secuur en vanuit verschillende materialen, producten, prototypes en innovaties te realiseren. Reden voor SPARK om van marktleider Zünd één van de grootste snijplotter uit haar portfolio in de Makers Zone op te nemen.

Deze machine, de G3 L-3200, biedt makers de kans materialen met een afmeting tot 1800x3200mm en met ongekende precisie te frezen, polijsten en graveren. Zünd zal ook begeleiding en training in de Makers Zone verzorgen, met SPARK start zij een poule van operators en de bijbehorende trainingen waarmee toepassingsmogelijkheden en innovatie verder versterkt worden.

Het Zwitserse Zünd Systemtechnik AG is marktleider op het gebied van multifunctionele digitale vlakke snijmachines, die wereldwijd in de grafische industrie en in de composieten-,  verpakkings-, leer- en textielbranche worden gebruikt. Het DNA van het bedrijf is sterk gericht op onderwijs en innovatie, waarmee een duidelijke en logische link met SPARK is ontstaan. Met de plaatsing van de machine creëert SPARK Makers Zone een uitstekende basis om professionele makers, vanuit verschillende werkvelden en sectoren, van de juiste tooling te voorzien.

De nieuwe Makers Zone zal na de zomer haar deuren openen.

 

 

Open Doors@Grenco opent je ogen!

Ontdek het BAC, IoT Stadslab en de nieuwe SPARK Makers Zone tijdens de open dag op 7 september.

Grenco is in beweging. Verschillende makers werken hier aan sprankelende ideeën, op vertrouwde, eigenzinnige of juist hypermoderne manieren. Van IoT, ambacht tot 3d printing. In het Boschveld Ambacht Centrum, het IoT Stadslab en in de spiksplinternieuwe SPARK Markers Zone. Op 7 september staan onze deuren wagenwijd open. Voor jou! De toegang is natuurlijk gratis.

Kom ook naar deze bruisende open dag, leuk, leerzaam en inspirerend voor iedereen. Of je nu hobby-maker bent of een echte pro, hier tref je echt alles. Met workshops, demonstraties, try-outs en lezingen van meer dan 25 vak- en ambachtslieden.  De laatste informatie over het programma vind je op www.sparkcampus.nl of https://boschveldambachtcentrum.nl

Tijd:vanaf 13.00 tot 17.00 uur

Activiteiten: workshops waarbij je een prijs kan verdienen! En natuurlijk opent iedere maker zijn/haar atelier waar je binnen kan lopen.

Ingang:via Paardskerkhofweg kom je op het festivalterrein

 

SPARK Makers Zone opent haar deuren

De SPARK Makers Zone zal, na een verbouwing en tijdelijke sluiting van ruim 6 maanden, op 7 september haar deuren openen in het Grenco gebouw aan de Parallelweg in ’s-Hertogenbosch. De Makers Zone is een grote creatieve werkplaats voor professionals, innovators en technische specialisten, creatieven, maar ook gewoon voor iedereen. Technologieën, zoals 3d printen, robotica, IoT, laser- en watersnijden, zijn in de Makers Zone beschikbaar voor iedereen. Om van te leren en mee te maken.

SPARK Campus breidt zo haar innovatie- en kennisaanbod verder uit en geeft abonnementhouders, onderwijs- en businesspartners de gelegenheid, ideeën om te zetten in tastbare producten. Bezoekers inspireren en helpen elkaar in het delen van kennis, toepassingsmogelijkheden en ervaringen. Mensen met afstand tot de arbeidsmarkt zien hier de kans talent aan een arbeidsperspectief te koppelen. Start-ups en bedrijven verruimen hier hun netwerk en realisatiekracht.

Juist door te maken ontstaat een geweldige leercurve en krijgt innovatie een tastbaar resultaat in de vorm van een prototype of product. Al 30 partners, waaronder, Heineken, Brabant Wonen, Hoedemakers, Kuijpers, Brabant Water, Koning Willem I College, HAS, JADS, Avans en WeenerXL tekenden voor deelname in de Makers Zone. Eerder al verwierf SPARK het ‘smart industry feldlab’ predicaat waardoor samenwerking met de landelijke smart industry gegarandeerd is. Leveranciers als Cadmes, Arduino en Zund leveren een bijdrage in zowel apparatuur als kennisontwikkeling. Deze combinatie en brede samenwerking –van professional tot particulier- is op deze schaal nog niet in Nederland te vinden.

Op zaterdag 7 september opent de werkplaats om 14.00 uur aan de Parallelweg 30, ingang ter hoogte van de Paardskerkhofweg in ’s-Hertogenbosch. Wil je aan de slag als maker? Vanaf 20 augustus zijn de abonnementen online al te koop, onderwijs- en businesspartners kunnen belangstelling melden via info@sparkcampus.nl.

 

 

SPARK Lab tijdelijk gesloten vanwege verhuizing naar Spoorzone

SPARK Campus verhuist medio maart naar de Spoorzone in ’s-Hertogenbosch. Dit betekent dat het SPARK Lab, nu nog gevestigd aan de Graafsebaan 3 in Rosmalen, op donderdag 7 maart aanstaande om 14:00 sluit. Dit geldt ook voor het myceliumlab van het Centre of Expertise Biobased Bouwen van Avans.

Komend voorjaar zal SPARK de nieuwe grote Makers Zone aan de Paardskerkhofweg/Parallelweg openen, tot die tijd is het lab gesloten. Abonneehouders die in de tussentijd specifieke machines of faciliteiten nodig hebben, kunnen contact opnemen met labbeheerder Evalie Hovers via evalie@sparkcampus.nl of via +31 6 22125931.

We zien jullie graag terug in de Makers Zone, ook hier kun je wederom een abonnement afsluiten en zo gebruik maken van vele technieken en machines.

 

SPARK Makers Zone wordt lab voor Europees project van Avans

Circulair en biobased bouwen is zeer actueel. Het vormt nog een flinke uitdaging om deze principes om te zetten naar nieuwe processen, wetgeving en materialen zelf. Om dit in kaart te brengen en nieuwe materiaalinnovaties te ontwikkelen start op 1 maart het Interreg project Circular Biobased Construction Industry (CIBC). Het Centre of Expertise- Biobase Economy (CoE BBE) van Avans is één van de kartrekkers van het project.

In het project staan twee cases centraal die de nodige inzichten in deze nieuwe uitdaging bieden. Het betreft de renovatie van een gebouw van Emergis in Zeeland en een historisch pand in het centrum van Gent (België). Deze gebouwen, die overigens in gebruik blijven gedurende de hele periode, worden circulair gerenoveerd en er wordt gebruik gemaakt van biobased bouwmaterialen. Zo wordt er bij het slopen al rekening  gehouden met het hergebruik van materialen (circulair) en is het gebruik van biobased bouwmaterialen een belangrijk onderzoeksitem.

De bouwmaterialen worden al ontworpen maar met name het testen van deze materialen volgens alle veiligheids- en brandwerende eisen speelt een belangrijke rol in dit project. Voor deze tests wordt gebruik gemaakt van een aantal labomgevingen, waaronder de nieuwe SPARK Makers Zone. De voorbereidingen voor dit lab worden op dit moment getroffen.

De onderwijsinstellingen Avans Hogeschool, de HZ University of Applied Sciences, KU Leuven en de University of Bath in Engeland werken in dit Europese project samen met Kamp, CSTC-WTCB en de Vlaamse Confederatie Bouw uit België, Emergis en de provincie Zeeland uit Nederland en 18 ‘oberserver partners’.

Voor meer informatie: info@sparkcampus.nl