Nieuws & Agenda

Nieuws

‘De brug tussen verleden, heden en toekomst’ Doe mee met Crafts Capital!

SPARK Campus en Crafts Council Nederland hebben tijdens de Bossche nieuwjaarsreceptie vandaag hun plan voor de eerste ‘Crafts Capital’ van Nederland in ‘s-Hertogenbosch toegelicht. Dit plan voorziet erin de stad ’s-Hertogenbosch in juni om te toveren tot stad van het ambacht. Hierin worden ambachten van toen, nu en straks getoond aan het publiek. Crafts Capital voorziet in challenges, een stadsroute en het openstellen van vele ateliers en werkplaatsen. Zo maakt Crafts Capital duidelijk wat de betekenis van ambacht is voor stad, economie en onderwijs. Lees hier het plan.

Crafts Capital start in 2019 als eendaags event en bouwt in 2020 uit tot een meerdaags en herhalend event voor ’s-Hertogenbosch. Hiermee viert de stad haar geschiedenis over, en toekomst met ambacht en het maken. Burgemeester Mikkers haalde het plan aan in zijn nieuwjaarspeech voor alle ondernemers in de regio en noemde het “een brug tussen verleden, heden en toekomst”. Het herwaarderen van ambacht is een zeer relevant en actueel thema voor de Nederlandse economie, de arbeidsmarkt en het onderwijs. Juist innovatie en technologie blijven vragen om een praktische vertaalslag, waarmee vele makers opgeleid en benodigd zijn. Maar ook het echt verder brengen van technologie heeft creativiteit en lef nodig, dit wordt juist bereikt wanneer je op onderzoekend doch letterlijk ‘hands on’ aan de slag gaat. Crafts Capital biedt hiervoor een platform.

Om het plan te ontwikkelen is SPARK samen met Craft Council Nederland op zoek naar partners. Mail ons via info@sparkcampus.nlom kennis, ervaring en middelen in te zetten om het event mede mogelijk te maken. Samen maken we het groot!

DATA DICHTERBIJ: SPARK MAKERSFESTIVAL AFSLUITER VAN DE DEN BOSCH DATA WEEK

De derde editie van het SPARK Makersfestival in de eerste Den Bosch Data Week is succesvol verlopen. Van VR-belevingen tot rijdende bureaustoelen, van interactief ballengooien tot biohacking, het was allemaal te zien en te beleven tijdens het festival. Ruim achthonderd bezoekers werden geïnspireerd door data-toepassingen en ideeën.

Tussen de deelnemers bevond zich ook multimedia kunstenaar Jonas Vorwerk. Vorig jaar won hij de Foederer Talent Award, op het makersfestival toonde hij zijn kunstwerk LOOPS. Vijf interactieve wielen die licht en geluid gaven, werden aangezwengeld door bezoekers zodat de energie vrijkwam. Ook Cadmes, Mark3D en Layrs3D Printing die vorig jaar ook aanwezig waren, toonden 3D printers en VR-belevingen. Het transitiespeelplein van kunstenaarscollectief GrijsGroenGeel stal de show door het op een speelse manier om te gaan met energietransitie. Verderop in het souterrain kon je even relaxen op zitzakken met een heerlijk klassiek muziekje terwijl je hartritme werd gemeten.

De bezoekers, jong en oud, vermaakten zich met robot Pepper die highfives gaf aan de kinderen en een dansje waagde. In de kapel van de Mariënburg voor het altaar bevond zich de SPORT & DATA Plaza met veel interactieve spelletjes zoals springen op een trampoline terwijl via het horloge van Wanderwatch de springhoogte zichtbaar werd. Ook was er ruimte om op een ludieke manier de game Candy Crush van Kunstenaar Thijs Eerens te spelen.

De absolute topper deze dag was de expertmeeting over Biohacking. Hoe geef je een upgrade aan je lichaam? Is dit echt de
toekomst? Een zaal vol enthousiaste bezoekers zagen hoe er live een chip werd geplaatst in
het lichaam van één van de aanwezigen. Op naar een vierde editie, want wat ons betreft ‘DATA DOES IT’.

Bekijk hier de aftermovie van deze inspirerende dag.

 

 

INTRUCTABLE DESIGN TIJDENS DE DUTCH DESIGN WEEK

Ideeën beginnen met een ontwerp! Op 23 oktober, tijdens de 5e editie van Schaften met Designers tijdens de Dutch Design Week, mochten zo’n 40 gasten meevliegen in de reis van designers van idee tot product. De enthousiaste designers vertelden hoe zij dat ene beeld in hun hoofd op papier kregen en hoe ze uiteindelijk dat idee tot leven brachten door er een echt tastbaar prototype van te maken. In een volle zaal van Factor Tachtig in Plan-B werden de bezoekers aan dit succesvolle SPARK evenement geïnspireerd door de vele verhalen van Kiki & Joost, Bouke Bruins, Reinier Bosch, Charley Reinders en de studentes Lise & Nicole. Van biobased lippenbalsem, project Gangway tot boyscout in het Belgische land, het waren allemaal interessante trajecten. Hoe krijg je iets op papier, wanneer en van welk materiaal maak je je prototype en nog belangrijker; hoe wordt het ontvangen door het grote publiek?

Een kleine sfeerimpressie van deze dag

Fotografie: Parallel Universum Photography

NEW INNOVATOR ON BOARD: WELKOM VAN AKEN!

SPARK verwelkomt nieuwe member VAN AKEN Concepts, Architecture & Engineering, één van de grootste Nederlandse architectenbureaus dat al bijna veertig jaar opvalt door vernieuwende ideeën en innovatief materiaalgebruik.

De kracht van VAN AKEN is vooral dat alle medewerkers hoogopgeleid zijn en daarnaast breed inzetbaar en uitstekend bekend zijn met vastgoed, beheer, duurzaamheid en de laatste BIM-ontwikkelingen. Opdrachtgevers komen graag terug bij VAN AKEN, voor complexe zorgvragen, hightech gebouwen en oplossingen voor gebieden met een hoge bevolkingsdichtheid.

VAN AKEN ziet de toegevoegde waarde van een innovatiecampus als SPARK om ontwikkelingen in de gebouwde omgeving vooruit te helpen. Technologie en creativiteit gaan daarbij hand in hand.

VAN AKEN hoopt verder de verbinding te maken met innovatieve bedrijven op de campus, om samen te werken en wederzijds inspiratie op te doen. Omdat er op dit moment veel verandert in de samenleving, is de verwachting dat de vraag naar vernieuwende woonvormen, combinaties van wonen en werken, alsmede vrijetijdsbesteding, leisure en alternatieve verblijfsruimten, blijft toenemen.

 

 

 

 

 

Meet VAN AKEN via deze link.

Gepakt en gezakt!

Studenten werken aan ‘intelligente’ koffertrolley bij SPARK Lab

Binnen afzienbare tijd lopen toeristen met compacte koffertrollies met een geïntegreerd GPS systeem door Amsterdam. Tenminste als het Yarick en Emma ligt. Zij zijn studenten Human Technology van het Koning Willem I College die op dit moment aan een stageopdracht bij SPARK werken. In het lab ontwikkelen zij een innovatief ontwerp van een koffertrolley met GPS die simpel en makkelijk te dragen is. Het project vordert met rasse schreden en het duo is zelfs al klaar met het eerste prototype die uiteraard in het lab van SPARK gemaakt is.

‘Ons doel is om binnen tien weken een goedwerkend prototype gereed te hebben die getest is in Amsterdam’, aldus de energieke Yarick (18). Zijn eerste kennismaking met de campus was tijdens een introductieavond van de nieuwe opleiding Human Technology. Hij is content met zijn eerste stageplaats bij SPARK, ‘Er is voldoende dynamiek op de campus om ons verder te brengen’.

Het ontwerp richt zich naast een soepel rijdende trolley ook op de GPS-chip die uiteindelijk informatie over de toeristen verzameld. Alles tegenprestatie krijgen toeristen gratis tips over nabijgelegen attracties en horeca. We zijn benieuwd wanneer de eerst werkende trolley door Amsterdam wordt geduwd!

 

 

 

Meer informatie over dit project? Stuur een mail naar jasper@sparkcampus.nl.

 

SPARK organiseert bootcamp met afsluitende demoday over energietransitie

 

 

 

 

We experimenteren er op los; van all electric woningen tot hybride systemen tot aardwarmte en restwarmte bronnen. Qua techniek en aanbod is er keuze genoeg  maar over het gebruik door bewoners is veel minder bekend. De bewonersacceptatie van energietransitie blijft dus achter bij de techniek.

SPARK Campus en Woonbedrijf hebben de handen ineen geslagen en zijn een innovatieve Bootcamp gestart om dit vraagstuk een stap verder te brengen. Dit doen we samen met Eante die expert is in het begeleiden van bewoners bij de energietransitie.
Op vrijdag 15 juni om 15.00 wordt er een Demoday georganiseerd om de resultaten van deze Bootcamp te delen met jou! Kom je ook? Schrijf je dan hier in!