SPARK Makers Event 2018

De voorbereidingen voor de Maker Faire Den Bosch 2018 zijn in volle gang!
Zie hoe technologie en creativiteit leidt tot de stad van de toekomst!

Makers zijn overal. Van zolderkamer, R&D afdeling tot in het fablab op school: maken doen we allemaal. De één gebruikt gerecyclede materialen, de ander vindt ze uit. De één zweert bij nieuwe technologie, de ander gebruikt old skool ambacht. Feit is wel dat maken wijdverspreid is en we allemaal wel eens iets in elkaar zetten. Dat is leuk, leerzaam en leidt tot nieuwe ideeën.

In het najaar van 2018 organiseert SPARK voor de derde maal het grootste makersfeest van Den Bosch. Zo zie je robots die kunnen voetballen, zie je hoe een huis van stro gemaakt kan worden, een groot wiel dat beweegt en reageert op zijn omgeving, autootjes die op zout water rijden, producten die gemaakt zijn van afval of zelfs van schimmel. Het event is omlijst door toffe muziek en verschillende foodtrucks. Het event is gratis toegankelijk en staat bol van de activiteiten voor jong en oud. Kom ook! Bekijk het programmaboekje hier.

Een dag vol fun, voor iedereen en vol energie. Precies dat wat we met SPARK doen!

 

Programma

To be continued

 

Een selectie van dé makers van het SPARK Makers Event 2017

Werkwarenhuis van Social Label

Bezoek onze buren op het SPARK Makers Event. Social label biedt via designproducten mensen aan de zijlijn een podium en uitdagend werk. Door kwaliteiten te benutten en een aansprekende omgeving te creëren, krijgen kwetsbare groepen nieuwe kansen. Want als mensen iets moois maken, dat kunnen tonen, zorgt dat voor arbeidstrots, eigen waarde en een extra stimulans om terug te komen in de maatschappij. Het Werkwarenhuis is de social firm van Social label. Hier vind je vier hoofdzaken. De designshop waar de gehele collectie ontwikkeld i.s.m. gerenommeerde ontwerpers te zien en te koop is. Restaurant Van Aken waar je lekker kunt eten en elke zaterdagavond dansen. Het Werkwarenhuis is het Social Designlab, ontwikkel-, ontmoetingsplek en nieuwe werkplaats ineen. Waar gewerkt wordt aan andere oplossingen voor werk en samenleving. Waar makers, publiek en ontwerpers elkaar uitdagen en van elkaar leren. Via de Club met diverse culturele events voor jong en oud blazen ze nieuw leven in een oude fabriek op terrein Tramkade in Den Bosch. Samen met ontwerpers, mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, vaklui en creatieve ondernemers maken we van het Werkwarenhuis op Tramkade een ‘gesamtkunstwerk’ voor de toekomst. Een mooiere groep makers op ons festival kunnen we ons niet wensen. Bekijk hier de website van het Werkwarenhuis en kom een kijkje nemen in de Designshop of kom een drankje drinken in Restaurant van Aken. 

Tech United Eindhoven (World Champion Robot Soccer)

Tech United is een multidisciplinair team van (oud) studenten, PhD’s en medewerkers van de Technische Universiteit Eindhoven die zich bezig houden met de ontwikkeling van robotica. Kennis op het gebied van werktuigbouwkunde, elektrotechniek en computeralgoritmes worden ingezet om problemen op te lossen. De thuisbasis van Tech United is het RoboCup stadion op de Technische Universiteit Eindhoven. Ze ontwikkelden de voetbalrobots die op 1 juli in een mini competitie ‘World Champion Robot-Soccer’ op het SPARK Makers Event te zien zullen zijn. De robots spelen onderlinge partijtjes van twee tegen twee op een veld van 10,5m bij 8,5m onder begeleiding van het Tech United Team. Voorafgaand aan iedere pot voetbal zal er een toelichting gegeven worden.

Bekijk dit filmpje voor een impressie.

 

MakersBuzz (Cubiss)

Leren door te maken, daar draait het om bij de MakersBuzz. Het doel is om kinderen voor te bereiden op de dag van morgen. Dat doet de MakersBuzz op basis- en middelbare scholen, in de bibliotheek en andere locaties. Op 1 juli komen ze naar het SPARK Makers Event. Samen ontdekken kinderen spelenderwijs hun talenten en verwonderen zij zich over de vele mogelijkheden. Met moderne en digitale maaktechnieken wekken ze de nieuwsgierigheid van kinderen. Bovendien komen alle 21ste eeuwse vaardigheden aan bod in de MakersBuzz. Zo zijn creativiteit, samenwerken, kritisch denken en communiceren nodig om zelf – of samen met anderen – dingen te ontdekken, te bedenken en te maken. Een 3D-ontwerp maken of zelf robots besturen, lasersnijden of vliegen met een drone.

Bekijk ook dit filmpje voor een impressie.

Oriëd (Follower)

Oriëd met het grote interactieve wiel (“Follower”) is na het succes van de 2016 editie ook dit jaar weer van de partij. Pieter Verhees heeft een wiel ontworpen en gemaakt dat reageert op mensen. Een soort robot op wielen.  Het is een kinetisch kunstwerk gemaakt van aluminium, hout en electronica. Het wiel is een constructie van 3,5 meter van twee onderling verbonden wielen. De bewegingen van de “Follower” worden gecontroleerd door de zwaartekracht.

De naam “Follower” is geïnspireerd op een primitieve levensvorm: een prokaryoot. Kom je ook kijken naar de “follower”? Meer informatie over dit object is terug te lezen op https://www.pieterverhees.nl/art-projects/111-follower-premiere-on-festival-boulevard

Eibert Draisma (Kinderworkshop bootjes maken)

Na het succes van vorig jaar komt Eibert Draisma nogmaals terug met zijn workshop ‘bootjes maken’. Deze workshop voor jong en oud wordt gegeven op een frisse, interactieve en concrete manier. … En je gaat uiteindelijk met je eigen schaalmodel boot weg die ook nog eens echt werkt in de badkuip.

De workshop wordt georganiseerd door Eibert Draisma.  Eibert is een bekende Nederlandse ontwerper, uitvinder en kunstenaar. Zijn beroemde pratende koffiemachine en andere ‘one of a kind’ huishoudelijke apparaten en kunstwerken (de meeste van hen zijn levenslang gegarandeerd) worden geliefd door zowel musea als kunstverzamelaars wereldwijd.

In november 1991 studeerde Eibert af van de Design Academy Eindhoven, Nederland. Sindsdien is zijn werk gepubliceerd in veel (internationale) tijdschriften en boeken en wordt hij veel gevraagd voor exposities, evenementen en demonstraties.

Do Factory (Photo Booth)

Oprichter van DoFactory Jasper sluis zal deze editie van het SPARK Makers Event aanwezig zijn met zijn nieuwste makers object: Photo Booth. Deze mobiele fotocamera is volledig gemaakt van duurzame materialen en is vervaardigd in het Lab van SPARK. DoFactory heeft daarnaast diverse andere DO-projecten gerealiseerd en organiseert vele workshops op aanvraag. Kijk voor meer informatie: https://dofactory.nl.

Stadshout Den Bosch (houtbewerkingen uit de stad)

Op een voormalige gemeentewerf in Nuland liggen verschillende tot planken gezaagde boomstammen te wachten op een bestemming binnen de stad. Dat kan zijn een meubelstuk of een kantoorbetimmering, maar ook een broodplank, kapstok of een sokkel voor een kunstwerk. Onder andere liggen er enkele prachtige populieren en wilgenstammen, netjes op latjes te drogen.

‘Populier..’ zult u denken, ‘daar maakten ze vroeger toch klompen van?’ Klopt! Maar weet u ook dat het gebruikt werd voor verdiepingvloeren, dakconstructies en zelfs voor klavecimbels? ‘…Maar wilg dan, dat is toch meer iets om manden van te vlechten?’ Klopt ook. De stammen echter die in Den Bosch liggen te wachten om verzaagd te worden hebben een diameter van wel 80 cm en leveren prachtig blond hout op met warmoranje kernhout, ideaal om bijvoorbeeld als lambrisering te gebruiken.

Stichting Stadshout Den Bosch heeft als doelstelling lokaal gebruik van lokaal hout te stimuleren en bomen die binnen de gemeente gekapt moeten worden zo te vrijwaren van de houtvezelindustrie. Is de herkomst van FSC-hout vaak hoogst twijfelachtig, bij stadshout is het heel duidelijk: die straathoek, of dat parkje. De Bossche bomen leven na hun sterfdatum nog jaren voort. Kom kijken en genieten van de creaties van Stadshout Den Bosch op 1 juli. Bekijk alvast de facebookpagina van Stadshout of het filmpje van deze makers.

Vuur & Leem (innovatieve houtgestookte kachel van leem)

Vuur & Leem bouwt reukloze houtgestookte leemkachels met een rendement van 94,5 %. Een uniek en innovatief product dat middels een heus vuurtje op 1 juli aan het publiek wordt gepresenteerd. Een kachel die niet rookt en na een uur stoken een woning een dag kan verwarmen? Het kan, zegt Sjang van Daal, ingenieur werktuigbouwkunde en eigenaar van Vuur & Leem. Hij wordt uitgenodigd voor workshops over de hele wereld. Rook is niet waarneembaar en dat komt door de bijna volledige verbranding met 1150 graden. Overlast van rokende houtkachels is dus echt niet nodig. Zelfs uit India hebben mensen belangstelling. Om een ziekenhuis in de Himalaya te verwarmen, maar ook hebben we een project bedacht om huishoudens van betere zelfbouwkachels te voorzien. Nu worden mensen er ziek van de rook, dat hoeft helemaal niet. We zijn dan ook trots dat ze dit innovatieve milieuvriendelijke product komen presenteren tijdens het SPARK Makers Event. Bekijk dit filmpje ter introductie.

Cadmes (NAO Robot)

Dit jaar komt Cadmes met de NAO Robot naar het SPARK Makers Event. Als bedrijf in de maakindustrie hebben zij inmiddels hun naam gevestigd met bewezen technologieën en creatieve oplossingen. Robot Nao is een humanoid robot met mechanische, electronische en cognitieve vaardigheden. NAO moet een vriend van de familie worden in het assisteren in dagelijkse taken in huis en kent de volgende kenmerken:

  • Nao heeft vier microfoons gemonteerd in zijn hoofd en een stem herkenning en analyse systeem.
  • Hij herkent een set van vooraf gedefinieerde woorden die u kunt vullen met je eigen uitdrukkingen.
  • Deze woorden triggeren ieder gedrag dat u kiest.
  • Nao is ook geschikt voor het opsporen van de bron van een geluid

Kom je ook kennismaken met deze kleine vriend van de toekomst? Bekijk hier alvast het filmpje.

Happy Monster Factory (Happy Monster Factory box)

Happy Monster Factory ontwerpt en maakt technisch speelgoed dat voortdurend in ontwikkeling is en meegroeit met het kind. Met de Happy Monster Factory box kunnen kinderen hun eigen fabriekje bouwen of iets anders. Het intuïtieve en innovatieve speelgoed kan integraal voor alle leeftijden gebruikt worden. In de leeftijd tot zes jaar kan het mechanisch gebruikt worden en tot negen jaar elektrotechnisch. Vanaf tien jaar kunnen ze er eenvoudig mee programmeren via Arduino en behoort het 3D printen van elementen tot de mogelijkheden. Tijdens het SPARK Makers Event op 1 juli kunnen kinderen interactief kennismaken met de box. Kom je ook kijken?

Voor meer informatie, zie de website van Happy Monster Factory.

 

Rezone (het Wikihouse-Minitopia)

Rezone is een onderzoeks- en ontwerplab dat zich begeeft op het snijvlak van architectuur, stedelijke planning, kunst en technologie. Zij ontwikkelen vernieuwende concepten in de crossover tussen architectuur, kunst en innovatie. Met als doel om de vakgebieden te innoveren en te inspireren. Door op een artistieke, dialectische en interactieve manier ruimtelijke ontwikkelingen te produceren, gelooft Rezone dat de stad van de toekomst nu al duurzaam vormgegeven kan worden. Dit doen ze op een drietal vlakken:

– Ontwikkelen interactieve prototypes
– innovatieve ruimtelijke ontwikkelmethodes initiëren
-artistieke ruimtelijke experimenten

Voor de tweede maal komt Rezone als maker naar het SPARK Makers Event. Dit jaar komt Rezone o.a. met een prototype van het wikihouse, welke ook op minitopic staat. Lees hier de flyer. Verder zullen ze het publiek kennis laten maken met een inflatabel, worden er filmpjes vertoond en is er de mogelijkheid om de game Redesire te spelen.  

Jugaad recycling

Jugaad is een hindi woord voor het hergebruiken van afval. We zijn vanuit het thema Urban Innovation erg blij met de komst van deze makers naar het festival. Zij zullen deze dag demonstreren hoe ze de mooiste dingen kunnen maken.

Bekijk alvast dit filmpje om een impressie te krijgen van jugaad.

Does Design (Goudsmit atelier-workshop)

Metalartcreations & Doesdesign zijn de twee bedrijven van Birgit Doesborg. Haar atelier is onderdeel van het Werkwarenhuis aan de Tramkade 20. Als goudsmid, zie haar website, beoefent Birgit een oude Japanse smeedtechniek Mokume-gane; lagen van verschillende edelmetalen worden onder hoge druk en temperatuur aan elkaar gesmeed tot een uniek sieraad. Zie hier een filmpje hoe Birgit trouwringen maakt. Als docent geeft zij les in haar atelier en organiseert cursussen en workshops edelsmeden. Met verschillende technieken probeert zij de samenleving te betrekken in dit eeuwen oude beroep van goud en zilversmeden. Zie hier filmpje van de cursus edelsmeden.

Tijdens het Spark Makers Event 2017 stelt Birgit haar atelier open aan het publiek en kan men ervaren en zien hoe metalen worden gesmeed en of gesmolten. Je mag koperplaat vervormen tot een eigen creatie d.m.v. hamer en aambeeld of zelf je eigen zilverklompje smelten.

Plokko Zwolle (Plokko)

Plokko is enorm verslavend! Plokko is een innovatief maak-het-zelf constructiemateriaal, waarmee je kan ontwerpen, delen, maken… en
weer veranderen! Maak je eigen kast, lamp, kapstok, race-auto of neushoorn. Wat je maar wilt maken: het kan. Wat ontwerp jij met Plokko? We zijn super benieuwd! Maak je een lamp? Of bedenk je iets superhandigs voor in huis? Laat het ons zien! En deel het online op website van Plokko, zodat anderen het ook kunnen gebruiken.

Plokko is een modulair systeem. De basisonderdelen zijn: connectoren (de zogenoemde Plokko’s), stokjes en plankjes. Met deze onderdelen kan je objecten ontwerpen en maken. Plokko is gemaakt van duurzaam, biobased plastic en van gelakt beukenhout.

Plokko’s worden geprint is de 3D printfarm in Zwolle. Deze 3D printers staan dag en nacht klaar voor de productie van Plokko’s. Met de printers kunnen de nieuwe prototypes getest.

En laten we eerlijk zijn: als je eenmaal een paar Plokko’s in je handen hebt, laat je ze niet makkelijk meer los. We zien dat mensen de neiging hebben om Plokko’s constant in en uit elkaar te trekken. Het kan daarom ook goed zijn voor je focus, omdat het je helpt niet-relevante prikkels te negeren.

Bekijk ook dit filmpje.

Strotec B.V. (NuWat woning)

NuWat moet je zien! In een samenwerking met Strotec en een aantal Brabantse partijen is een nieuwe moderne, ecologische miniwoning voor op het water ontwikkeld: de NuWAT. Deze wordt op 1 juli op het SPARK Makers Event voor het eerst gepresenteerd aan het publiek. Een grotere Urban Innovation is er niet mogelijk op een Makers Event.

De NuWAT bevat de bouwstenen voor een comfortabele en flexibele woonvorm. In een slim bouwconcept worden bio-based materialen, goede isolatie en prefab elementen gecombineerd. De gevels en het dak zijn opgebouwd uit zelfdragende prefab stropanelen die worden afgewerkt met natuurlijke materialen als leem en hout. De kern van de woning is een complete geprefabriceerde unit met daarin de wc, badkamer en keuken. In deze unit zijn alle installaties voor de woning opgenomen: elektra, omvormer, meterkast, verwarming, brandmelder en ventilatie met warmteterugwinning.

De NuWat is een eenvoudige biobased waterwoning met een moderne uitstraling en voorzien van alle comfort. De waterwoningen liggen samen aan een steiger. Voor voldoende privacy en veiligheid heeft de woning een vrij gesloten gevel richting de kade en een heel open gevel naar het water.

Via de entree aan de zijkant kom je in de hal met gangkast. Links kun je naar beneden naar de woonkamer, rechts naar boven naar de slaapkamer.

Voor het echte watergevoel liggen de woonkamer en het ter­ras op waterniveau. Woonkamer en terras zijn verbonden met een vouwpui zodat binnen en buiten in elkaar overlopen. Nog een paar treden naar beneden ligt de keuken met eettafel. Boven de keuken vind je de slaapkamer onder het schuine dak met een groot dakraam.  

Ook benieuwd? Kom dan zeker een kijkje nemen op 1 juli.

Bekijk hier alvast een filmpje over stropanelen bouw.

SpeelLeerDoen (LaQ speelgoed)

LaQ is uitgevonden door meneer Hiroshi Kichijo. Bij zijn uitvinding is hij geïnspireerd geraakt door een bekende oude Japanse bouwstijl waarbij huizen gebouwd worden door houten elementen aan elkaar te klikken. 

Spelen met LaQ is leuk, leerzaam en uitdagend! Als je de LaQ-bouwstenen aan elkaar klikt, hoor je door het ‘snap and click’-geluid dat de delen goed aan elkaar zitten. Dit geluid is zeer motiverend en werkt haast verslavend! Met LaQ kun je alles maken wat je maar kunt bedenken.

LaQ bestaat uit slechts zeven soorten bouwstenen (twee basisvormen en vijf verbindingsvormen) in tien kleuren waarmee je 1-, 2- en 3-dimensionale, ronde en geometrische vormen kunt maken. Ook zijn er twee assen en twee soorten wielen om voertuigen en draaiende creaties mee te kunnen maken. Dus geen voorgefabriceerde delen waardoor je al ziet wat het wordt als je de doos opent. Ook geen zoekgeraakte speciale onderdelen waardoor je een creatie niet voor een tweede keer kunt bouwen.

Spelen met LaQ draagt bij aan de ontwikkeling op diverse gebieden: het ruimtelijk inzicht, motoriek, gevoel voor kleur, fantasie, de emotionele- en sociale ontwikkeling,  het concentratievermogen, gestructureerd denken en tenslotte het wiskundig denken. Om deze redenen is LaQ ook uitermate geschikt voor gebruik op scholen (basisonderwijs en technisch onderwijs), revalidatiecentra, ouderenzorg en voor de kinderopvang.

Kom je bouwen met LaQ op het SPARK Makers Event?

Bekijk hier alvast een filmpje om een eerste indruk te krijgen over LaQ.

Fer Wijnmalen (vitrinekastjes)

Fer Wijmalen, een maker uit Den Bosch (Boschveld Ambacht), die faam heeft verworven door zijn vitrinekastjes gemaakt van gereclycled materiaal van Nederlandse bodem. Daarnaast is de verlichting zelf ontworpen door middel van een individueel instelbaar potmetertje. Met trots zal hij zijn producten presenteren tijdens het SPARK Makers Event op 1 juli. Bekijk alvast de website voor een impressie.

Mad Science (funstations 4kids)

Kom experimenteren met proefjes bij professor X-plosie tijdens het makers event. Ze zullen met twee funstations deelnemen aan het SPARK Makers Event.

Madscience inspireert kinderen met uitdagende en educatieve wetenschap en techniek. Spectaculaire demonstraties worden afgewisseld met leuke proefjes en experimenten die kinderen zelf uitvoeren. Kinderen krijgen op deze manier een positieve kijk op wetenschap & techniek, en beseffen beter hoe het de wereld om hen heen beïnvloedt. Tussen de activiteiten door krijgen de kinderen duidelijke instructies, uitleg en informatie over het behandelde thema. De activiteiten van Madscience liggen dicht bij de belevingswereld van de kinderen, zijn zeer educatief en stimuleren een onderzoekende leerhouding. Door talloze experimenten, activiteiten en demonstraties leren wij de kinderen principes en methoden waar ze later op terug kunnen vallen. Observeren, analyseren en conclusies trekken zijn immers belangrijke vaardigheden, voor nu en later.

Funstation Vortex: Een rokerig eiland over de werking van je longen, draaikolken én vol actie! Troef je vriendjes af tijdens de draaikolken race, maar kijk uit dat ze je niet verslaan bij het kaarsenspel.

Funstation Putty: Welkom in de wereld van polymeren! Lange kettingen van moleculen zorgen voor het ultieme speelplezier, want hier maak je een eigen kneedbal om mee naar huis te nemen…

 

Bekijk dit filmpje voor een impressie.

 

Lay3rs (3D printen)

De 3d printer verandert onze wereld op gebied van product design, ontwikkeling en produceren. Door de steeds vernieuwende technologie en materialen, intelligentie van software en toegankelijkheid van de gebruikersinterface, zullen de toepassingen met het 3d printen de komende 5 jaar zowel voor de consument als wel het bedrijfsleven een enorm belangrijke plek in gaan nemen. Als een enthiousiast team zal Lays3D, net als vorig jaar, op het festival de bezoekers bekend maken met de wondere wereld van 3d printing. Met fysieke producten en printers zullen ze aan het brede publiek adviseren over het 3D printen.

Bekijk voor meer achtergrond de website.

Studio Solarix (duurzame en energie-opwekkende gevelelementen)

Studio Solarix ontwerpt, onderzoekt en ontwikkelt esthetische, duurzame en energie-opwekkende gevelelementen.

Studio Solarix is ontstaan vanuit een gezamenlijke ambitie van Reinier Bosch (productontwerper) en Marloes van Heteren (architect). Met veel inhoudelijke kennis, in de markt van architectuur, productontwikkeling, design en duurzaamheid zijn zij initiatiefnemer van Solarix; een mooie geveltegel die ook energie opwekt.

Het is de ambitie van Studio Solarix om met het Solarix gevelelement de wereld van de zonnecellen te veranderen en daarmee een significante bijdrage te leveren aan een verduurzaming van de gebouwde omgeving. Hierbij heeft Studio Solarix in het bijzonder aandacht voor integrale esthetische inpassing en identiteit van het gebouw.

Tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven heeft Studio Solarix de 1e prijs gewonnen van de Solar Design Challenge 2016. De jury was zeer overtuigd van het product en de mogelijkheden en onder de indruk hoe Solarix erin slaagt de werelden van Solar en Design op een mooie manier te combineren.  Wij zijn dan ook blij dat ze naar het SPARK Makers Event komen om hun product te showen aan het brede publiek.

Voor meer achtergrond, bekijk de website.

Sensiks (Multi-sensorische belevingscabine)

Multi-sensorische en interactieve belevingscabines’ zijn een product-innovatiestap waarin de krachten van beleving met zintuigen samenkomen. Fred Galstaun, oprichter van Sensiks, komt op 1 juli samen met een echte belevingscabine naar het SPARK Makers Event.

De kracht van de belevingscabines liggen in: a. multi-sensorisch: de beleving in de warmte cabine (SENSORY REALITY POD) wordt verrijkt met bijv. beelden, geluiden, wind, tactiele stimulatie, geuren, etc. Dit maakt het mogelijk om belevingsprogramma’s af te spelen (bijv. een belevingsprogramma ‘strand’ of ‘bos’); b. modulair: de cabines worden niet alleen met CNC freestechnieken op maat gemaakt maar zijn volledig modulair. Dit maakt het mogelijk om (naar wens of als toekomstige uitbreiding) panelen in de POD te vervangen door belevingspanelen met bijv. speakers, windgenerator, geurdispenser, etc.; c. interactief: de belevingsprogramma’s kunnen aangestuurd worden met (of reageren op) fysiologische signalen van de gebruiker (bio-feedback) zoals hartslag, ademhaling, huidgeleiding en evt. hersensignalen.

Hiermee ontstaat de mogelijkheid om belevingsprogramma’s bijv. optimaal stress-reducerend te maken. Kom het ook beleven op 1 juli! Voor een impressie, bekijk dit filmpje of kijk op de website.

We Remake (instrumenten maken van kapotte apparaten)

Gooi je kapotte apparaten en gebruiksvoorwerpen niet weg! Maar breng ze mee op 1 juli naar het SPARK Makers Event waar Nicole Segers van WeRemake.com samen met jullie instrumenten gaat maken van oude en kapotte apparaten en gebruiksvoorwerpen. Zo creëren we misschien wel een mooi orkest deze middag. Nicole heeft sinds 2014 haar eigen bedrijf creation2creation en herbruikt oud materiaal om er nieuwe gebruiksgoederen van te maken. Meer informatie: www.weremake.com of haar linkedin profiel. Om een impressie te krijgen nodigen we uit om dit filmpje te kijken.

Protoplast (hervormbaar plastic)

Protoplast is een nieuwe generatie van kunststof met bijzondere eigenschappen. Dit materiaal is kneedbaar bij 60 graden Celcius, en is een hotmelt bij hogere temperaturen. Met andere woorden door het bijvoorbeeld week te maken in warm water krijg je een kneedbaar plastic dat je in allerlei vormen kan brengen. Op kamertemperatuur is Protoplast® een opaak witte kunststof, veel sterker en taaier dan polyethyleen (de plastic bakjes die we thuis gebruiken). Protoplast is een echte Thermoplast en kan over en over hervormd worden door deze weer op te warmen.

 

Martin Niemeijer zal op het SPARK Makers Event demonstreren wat er mogelijk is met dit unieke materiaal. Kom je kijken?

Q-Vention (huizen van EPS)

Een huis van PIEPSCHUIM?

Q-vention bouwt huizen – maar geen doorsnee huizen. Q-vention heeft met Q-castle® een betaalbaar bouwsysteem ontwikkeld dat voldoet aan de hoogste eisen van flexibiliteit, kwaliteit en comfort. Het systeem maakt gebruik van EPS: een bouwmateriaal dat 100% recyclebaar is, licht van gewicht, goedkoop en eenvoudig verwerkbaar. EPS is vormvast, supersterk en woningen en appartementen gebouwd met dit systeem zijn gezond en comfortabel en hebben zeer lage woonlasten omdat ze uitzonderlijk goed zijn geïsoleerd (RC waarde 8.4). Door de hoge kwaliteit en levensduur geven we maar liefst 5 jaar garantie op het onderhoud! Een grotere Urban Innovation bestaat er niet. Kom kijken op 1 juli bij de stand van Q-vention.

 

Bekijk dit filmpje voor een impressie.

Jacobs Bouwadvies (strobouw)

In het verleden is stro op verschillende wijzen toegepast als bouwmateriaal. Strobouw richt zich vooral op het bouwen met strobalen. Hierbij worden strobalen in verband gestapeld tot zij een muur vormen. Deze wand kan worden toegepast als isolerende gevel en kan indien gewenst ook een dragende functie vervullen.

Binnen- en buitenzijde worden afgewerkt met een pleisterlaag tegen brand, weersinvloeden en mechanische beschadiging. Andere beschermende afwerklagen zijn uiteraard mogelijk, het is echter in alle gevallen aan te bevelen ten minste 1 laag pleister direct tegen de strobalen aan te brengen.

Tijdens het SPARK Makers Event zal Pierre Jacobs enkele mogelijkheden laten zien die mogelijk zijn in de bestaande bebouwing middels houtskeletsystemen die tegen een bestaande gevel te geplaatst worden en waarbij er een vulling wordt toegepast met milieuvriendelijkere isolatie materialen zoals stro, metisse (gerecyclede katoen) schapenwol, vlas en dergelijke.

Daarnaast zijn er live een aantal afwerkingen te zien zoals leem en hout aan de buitenzijde.

Kom je ook kijken naar deze echte Urban Innovation op 1 juli?

 

Restauratie Atelier Ben Bucx (circulaire carosseriebouw)

Onder het motto “een greep uit het verleden” komt restauratie atelier Ben Bucx naar het SPARK Makers Event met circulaire carrosseriebouw. Hi-Tech van toen is de Old skool van nu. Het restauratie atelier begeeft zich in deze Old school. Naast de traditionele meubelrestauratie houdt hij zich ook bezig met restauraties aan het houtwerk in het (antiek) rijdend materieel. Ambachtelijk werk met conventionele gereedschappen en machines. Het maken van houten autokoetsen en aandrijf poulie`s voor motoren beide uit het begin van hun geschiedenis met roemrijke namen zoals Dion Bouton, Harley Davidson en Indian.  Altijd verlegen om een gesprek zeker als het over vak gaat. Meet Ben Bucx!