SPARK Makersfestival 2018

  SPARK Makersfestival 2018

  Data does it! Kom 3 november naar JADS University voor de derde editie

  Duizelende drones, krakende algoritmes en magnieke makers: dat alles kun je zien en beleven tijdens de derde editie van het SPARK Makersfestival. In de historische JADS-data science school in hartje Den Bosch zijn tal van innovaties en prototypes te zien, inspirerende workshops te volgen en maak je kennis met de makers en bedenkers achter deze ideeën en producten. Zo zie je hoe techniek en data vele ideeën beïnvloeden, bepalen en maken: van de slimme stad, meedenkende koelkast tot handige apps. Het volledige programma vind je op deze pagina. Kom ook! We zien je daar!

  Meer informatie: Noortje Storms, Eventmanager SPARK Campus, noortje@sparkcampus.nl of tel: 06-57326005

  Het SPARK Makersfestival is onderdeel van de programmering van de Den Bosch Data Week die plaatsvindt van 29 oktober tot 3 november. Kijk hier voor de volledige programmering.

  Programma

  12.00 uur:   Start makersfestival

  13.00 uur:   Sportchallenge SPORT & DATA Plaza

  14.30 uur:   Expertmeeting

  16.00 uur:   Finale IoT hackathon

  17.30 uur:   Einde makersfestival

  Een selectie van dé makers van het SPARK Makersfestival 2018

  Jonas Vorwerk (lichtshow)

  Jonas is een echte multimedia-kunstenaar die inmiddels diverse prijzen in wacht heeft gesleept en bekend is o.a. van GLOW Eindhoven met zijn shows. Hij zoekt met zijn shows digitale en analoge interactie met het publiek. Speciaal voor de Den Bosch Data Week zal hij op het SPARK Makersfestival een nieuw kunstwerk tonen. Meer informatie, check zijn website of het filmpje.

  Digiwell/Patrick Kramer (biohacking-bodyhacking)

  In Europa zien we biohacking vooral als het hacken van het lichaam voor fitness- en gezondheidsdoelstellingen. In de opinie van Patrick Kramer zijn er daarnaast nog drie andere biohacking-benaderingen: 3D bioprinting, DNA-hacking en bodyhacking met slimme implantaten. Patrick Kramer zal op 3 november om 14.30 uur inspirerend vertellen over biohacking, ofwel bodyhacking in een speciaal georganiseerde expertmeeting in de kapel van JADS. Hoe upgrade je een mens? Van op de huid naar onder de huid. Kom zeker luisteren naar deze inspirerende man met zijn vernieuwende visie op data. 

  Voor meer informatie, check hier de website.

  Leds Lead (stat-ups met sportlicht)

  Ledslead ontwikkeld een slimme stoeptegel die een route uitzet waarbij hardlopers een tempo kunnen instellen door middel van een applicatie. Als het tempo is ingesteld verspringt er een licht van stoeptegel naar stoeptegel in de snelheid van het aangegeven tempo. De stoeptegels zullen dan achter elkaar op het juiste moment oplichten. De gebruiker krijgt dan constant feedback over hoe hard hij/zij moet rennen en wordt zo gemotiveerd om het lampje bij te houden. Het systeem creëert als het ware een “hardloop-maatje” of een virtuele tegenstander die de renner uitdaagt of pusht naar zijn/haar doelen.

  Kijk hier voor het filmpje en de website.

  No1Robotics (Robot PEPPER)

  PEPPER IS PRESENT OP HET MAKERSFESTIVAL. HIJ ZAL DEZE DAG ALS PERSONAL ASSISTENT DIENEN VOOR DE VELE BEZOEKERS!

  Robot PEPPER is een sociale servicerobot en is helemaal ontworpen voor sociale interactie. Pepper speelt al een grote rol in de zorg op dit moment, maar kan ook dienen voor activering en fun. Onlangs is Robot Pepper in gebruik genomen door MMC Ziekenhuis in Veldhoven op de PiPo polis. In samenwerking met het MMC ziekenhuis in Veldhoven en het Catharina ziekenhuis in Eindhoven, ontwikkelt No1Robotics een applicatie voor de robot, die kan helpen met het onderwijzen en kalmeren van kinderen die het ziekenhuis bezoeken met stoelgang- en blaasproblemen. Pepper geeft kinderen uitleg waarom stoelgang- en blaasproblemen voorkomen en hoe dit opgelost kan worden. Uitleg wordt vocaal gegeven of door middel van visuele media zoals videos en presentaties. Pepper betrekt kinderen ook met een interactieve quiz.

  Alvast kennismaken met Pepper? Bekijk dan hier het filmpje en de website.

  Thijs Eerens (SPORT & DATA Plaza: Physical Pong)

  Thijs Eerens is een creatieve technoloog. Na zijn studie Elektrotechniek en Industrial Automation Technology studeerde hij Mediatechnologie aan de Universiteit van Leiden. Hier kon hij zijn technische kennis en creativiteit gebruiken om projecten zoals Park to Play en SIC te realiseren. Na zijn afstuderen begon hij zijn eigen bedrijf in het ontwikkelen van media technologische concepten. Met Physical Pong kun je op een interactieve wijze het spelletje Pong spelen met 2 tot 4 spelers. Door het grote scherm kan iedereen meegenieten. Meer informatie: https://youtu.be/875bUtm2BeQof www.thijseerens.com

   

   

  Fun with Balls (SPORT & DATA Plaza: interactief squash veld)

  Een innovatief en interactief squash court, zo is Fun with Balls te typeren. Er zijn echter nog veel meer mogelijkheden zoals het spelen van een interactief potje voetbal tegen je favoriete spelers. En dit alles op professioneel niveau met eindeloze mogelijkheden met onmiddellijke feedback, statistieken en een gedetailleerde gegevensanalyse.  Hiermee kunnen professionals toegang krijgen tot hun bewegingen en schoten op de baan en ze daarna gebruiken om ze tijdens eigen trainingen te verbeteren. Bekijk hier de website.

  Fun with balls staat op in de SPORT & DATA PLAZA met om 13.00 uur een challenge.

   

  Arion (SPORT & DATA Plaza: voetafwikkelanalyse)

  ARION helpt je bij het optimaliseren van uw hardloopprestaties, minimaliseert het risico op letsel en verhoog uw algehele efficiëntie. Deze drukgevoelige inlegzolen en geavanceerde footpods geeft een gedetailleerd beeld van je looptechniek. Middels geavanceerde technieken op het gebied van data, gaat je hardloopprestatie snel vooruit. ARION geeft een duidelijk beeld hoe je je voet landt en afwikkelt.  Bekijk hier de website en het filmpje.

  ARION staat op in de SPORT & DATA PLAZA.

   

   

  Skillvol (SPORT & DATA Plaza: sensors in hockeyvestjes)

  Skillvol ondersteunt de hockeysport om te groeien als individu en als team.  Door middel van betaalbare en innovatieve Mate! sensortechnologie worden alle fysieke meetgegevens verzameld die het mogelijk maken om wetenschappelijk gevalideerde gegevens op te halen. Dit brengt de individuele sporter weer verder in zijn of haar fysieke vitaliteit na terugkoppeling. Naast hockey kunnen deze sensors ook voor andere sporten gebruikt worden.  Bekijk hier de website .

  Skillvol staat op in de SPORT & DATA PLAZA met om 13.00 uur een sportchallenge.

   

   

  iPos Technology (SPORT & DATA Plaza: Teugelsensors)

  Verbeter je paardrijprestaties met de beugelsensor van iPos. Door middel van directe feedback op een koptelefoon weet je direct wat er niet lekker gaat tussen tussen ruiter/amazone en het paard. De app zorgt daarnaast nog voor mooi naslagwerk. Op het makersfestival mag je deze unieke sensor uitproberen op de SPORT & DATA Plaza. Check hier de website.

   

   

  The Dolphin Swim Club (VR beleving: zwemmen met dolfijnen)

  The Dolphin Swim Club maakt Virtual Reality Dolphin Therapy, afgekort VR Dolphin Therapy. De kleine non-profit startup uit Leeuwarden zet zich in voor een harmonieus samenleven van mens en natuur. Wilde dolfijnen spelen daarbij een belangrijke rol. Dolfijnen zijn hele intelligente wezens, hun sonargeluiden hebben een helende werking en ze zijn ontzettend sociaal. Een geweldige natuurbeleving als een ontmoeting met wilde dolfijnen, lijkt een poort te zijn. Een ingang die je in contact brengt met alle levende wezens om je heen, inclusief jezelf. Dat dit de mens blijvend kan veranderen hebben Marijke Sjollema (oprichter) en Benno Brada (producer) zelf ervaren. Er werd gezwommen met wilde dolfijnen en walvissen in alle uithoeken van de wereld; van Egypte tot Arctisch Noorwegen, van Nieuw Zeeland tot Hawaii. En overal duikt altijd het woord ’Magie’ op. Met de komst van toegankelijke Virtual Reality kunnen ze hun missie, zoveel mogelijk mensen laten zwemmen met wilde dolfijnen in hun natuurlijke leefomgeving, wereldwijd nastreven.

  Kom het stress-verlagend effect en de verwondering van de magie van zwemmen met wilde dolfijnen zelf ervaren op het SPARK Makersfestival! Bekijk hier nog een leuke film.

  iToday (mobility behaviour emotion Analytics project)

  Hoe vaak worden evenementen georganiseerd met honderden of duizenden mensen die in- en uitlopen, maar zonder echt te weten wat hun indrukken waren? Hoe weten we of de bezoekers genoten hebben van hun bezoek? Hoe kan een bedrijf zijn evenement meten om te weten te komen of het succesvol was? Dit is precies wat iToday gaat meten tijdens het SPARK Makersfestival! Hiermee beantwoorden ze vragen als hoe bewegen mensen zich over het het evenement, hoe voelen ze zich, welke activiteiten worden goed bezocht en welke minder? Het doel van dit unieke project is om te bepalen in welke mate de presentaties en / of tentoongestelde producten van invloed zijn op de algehele emotionele toestand van de bezoeker / klant. Dit project zal menselijke gezichtsuitdrukking kunnen herkennen en vertalen naar emotie / sentiment. Bij de booth/stand van iToday zal dit gevisualiseerd worden.

   

  Cadmes /Mark3D (diversen)

  Als ondernemer of medewerker wordt je in de huidige industrie continu uitgedaagd om top of the game te zijn. Hoe blijf je de concurrentie voor? Welke slimme producten kun je bedenken? En hoe zet je je software zo optimaal mogelijk in in de dagelijkse werkzaamheden?  Als bedrijven in de maakindustrie heeft zowel Cadmes als Mark3D inmiddels hun naam gevestigd met bewezen technologieën en creatieve oplossingen. Robot Nao is een humanoid robot met mechanisme, elektronische en cognitieve vaardigheden. Specialist in 3D printen en daarnaast zullen ze nog met diversen andere intelligente en technische zaken komen naar het SPARK Makersfestival.

   

  Heijmans (verlicht zebrapad)

  Het komt nog vaak voor dat voetgangers niet veilig kunnen oversteken via een zebrapad, oversteekplaats, kruispunt of rotonde. Oorzaken zijn meestal belemmerend zicht, onoplettendheid, of een gebrekkig reactievermogen van de automobilist. Crosscover is een innovatie van Heijmans waarmee ze een bijdrage leveren aan de verkeersveiligheid van voetgangers op zebrapaden. Het biedt een oplossing om weggebruikers beter te attenderen op zebrapaden en oversteekplaatsen waar voetgangers passeren.

  Bekijk hier het filmpje. 

   

  Bouke Bruins (Verplaatsbaar speelplein over energietransitie)

  Bouke is zelfstandig boyscout designer en heeft diverse projecten lopen. Zijn nieuwste project is een verplaatsbaar speelplein over energietransitie. Dit doet hij in samenwerking met een aantal partners waaronder Museum van Bommel van Dam in Venlo. Hij heefteen verplaatsbaar speelplein ontworpen om het gesprek omtrent de energie transitie opgang te brengen bij zowel ouders als kinderen. Binnen dit plein zijn er een aantal installaties die werken met een zonnepaneel en die de werking van een zonnepaneel op spelende wijs uitlegt. Meer informatie: https://vimeo.com/273722506of http://www.boukebruins.nl/index.html.

  Studio Solarix (interactieve workshop)

  Studio Solarix ontwerpt, onderzoekt en ontwikkelt esthetische, duurzame en energie-opwekkende gevelelementen. Studio Solarix, is ontstaan vanuit een gezamenlijke ambitie van Reinier Bosch (productontwerper) en Marloes van Heteren (architect). Met veel inhoudelijke kennis, in de markt van architectuur, productontwikkeling, design en duurzaamheid zijn zij initiatiefnemer van Solarix; een mooie geveltegel die ook energie opwekt. Het is de ambitie van Studio Solarix om met het Solarix gevelelement de wereld van de zonnecellen te veranderen en daarmee een significante bijdrage te leveren aan een verduurzaming van de gebouwde omgeving. Hierbij heeft Studio Solarix in het bijzonder aandacht voor integrale esthetische inpassing en identiteit van het gebouw. Voor meer informatie, check de website. 

  Lay3rs (3D printen)

  De 3d printer verandert onze wereld op gebied van product design, ontwikkeling en produceren. Door de steeds vernieuwende technologie en materialen, intelligentie van software en toegankelijkheid van de gebruikersinterface, zullen de toepassingen met het 3d printen de komende 5 jaar zowel voor de consument als wel het bedrijfsleven een enorm belangrijke plek in gaan nemen. Als een enthiousiast team zal Lays3D, net als vorig jaar, op het festival de bezoekers bekend maken met de wondere wereld van 3d printing. Met fysieke producten en printers zullen ze aan het brede publiek adviseren over het 3D printen.

  Bekijk voor meer achtergrond de website.

  Leap3D

  Leap3D is specialist op het gebied van 3D laserscanning en 3D modelleren van bestaande situaties: as-built2BIM. Hiermee creëren zij betrouwbare as-built 3D modellen voor uw transformatie of renovatie of retrofit. Meerwaarde voor u: betrouwbare as-built gegevens, reductie faalkosten en kortere bouwtijd. Zij werken in de bouw, civiel en industrie. Ze werken voor de o.a. de volgende opdrachtgevers ingenieursbureau’s, aannemers, gemeenten, projectontwikkelaars en architecten.

  Wil je ook weten wat zij nu eigenlijk precies doen en wat deze innovatieve techniek inhoudt? Kom dan langs op het makersfestival en beleef het zelf.

  Bekijk voor meer achtergrond de website.
  Sensiks (Multi-sensorische belevingscabine)

  Multi-sensorische en interactieve belevingscabines’ zijn een product-innovatiestap waarin de krachten van beleving met zintuigen samenkomen. Fred Galstaun, oprichter van Sensiks, komt op 1 juli samen met een echte belevingscabine naar het SPARK Makers Event.

  De kracht van de belevingscabines liggen in: a. multi-sensorisch: de beleving in de warmte cabine (SENSORY REALITY POD) wordt verrijkt met bijv. beelden, geluiden, wind, tactiele stimulatie, geuren, etc. Dit maakt het mogelijk om belevingsprogramma’s af te spelen (bijv. een belevingsprogramma ‘strand’ of ‘bos’); b. modulair: de cabines worden niet alleen met CNC freestechnieken op maat gemaakt maar zijn volledig modulair. Dit maakt het mogelijk om (naar wens of als toekomstige uitbreiding) panelen in de POD te vervangen door belevingspanelen met bijv. speakers, windgenerator, geurdispenser, etc.; c. interactief: de belevingsprogramma’s kunnen aangestuurd worden met (of reageren op) fysiologische signalen van de gebruiker (bio-feedback) zoals hartslag, ademhaling, huidgeleiding en evt. hersensignalen.

  Hiermee ontstaat de mogelijkheid om belevingsprogramma’s bijv. optimaal stress-reducerend te maken. Kom het ook beleven op 1 juli! Voor een impressie, bekijk dit filmpje of kijk op de website.

  Do Factory (diversen)

  Oprichter van DoFactory Jasper sluis zal deze editie van het SPARK Makers Event aanwezig zijn met zijn nieuwste makers object: Photo Booth. Deze mobiele fotocamera is volledig gemaakt van duurzame materialen en is vervaardigd in het Lab van SPARK. DoFactory heeft daarnaast diverse andere DO-projecten gerealiseerd en organiseert vele workshops op aanvraag. Kijk voor meer informatie: https://dofactory.nl.

  SHOW YOUR STUFF! Makers gezocht….

  Deel je zolderkameridee, prototype, data-art, hubot of slimme sensor! Dataverzameling is onderdeel van vele nieuwe ideeën en producten. Een putdeksel die trilling meet, waarmee je onderhoud en verkeersintensiteit beter kunt regelen. Of gewoon de koelkast thuis, die precies weet wat jouw boodschappenlijst moet zijn. De derde editie van het SPARK Makersfestival biedt ruimte voor dát soort ideeën. Het gratis toegankelijke event biedt van alles te zien en te doen voor jong en oud. Handige plek om je idee te promoten, te toetsen of je netwerk te versterken. Midden in ‘s-Hertogenbosch, in de Jheronimus Academy of Data Science hebben we een historische en passende locatie gevonden: er is plaats voor ruim 30 makers, dus wees er snel bij! Deelname is gratis, wij zorgen voor lunch en enthousiaste bezoekers! Doe mee, schrijf je in via noortje@sparkcampus.nl / 06 – 57326005 of check de flyer.We zien je daar!