Nieuws & Agenda

Sacha Brons en Wytze Walstra, Atheneum College Hageveld, hebben onlangs de Jan Kommandeurprijs 2018 gewonnen. In het werkstuk ‘Growing Pavements’ beschrijven ze hoe je stoeptegels kunt maken van schimmel. Het onderzoek naar de tegel werd uitgevoerd in het Mycelium Lab bij SPARK in samenwerking met Avans Hogeschool CeO BBE.

Het bestraten van onze wegen en achtertuinen is niet zo onschuldig als het lijkt. Verstening verhoogt het risico op overstromingen, bedreigt de biodiversiteit en verhoogt de stedelijke temperaturen. Hoog tijd voor een duurzame tegel. Een tegel die recyclebaar, waterdoorlatend en duurzaam te produceren is. Sacha en Wytze onderzochten of een tegel gemaakt van schimmeldraden hier geschikt voor is.

Ze onderzochten welke schimmel het meest geschikt is om tegels van te maken en op welk substraat je deze schimmel het beste kunt laten groeien. Ook vergeleken ze de eigenschappen van hun schimmeltegels met de eigenschappen van gewone stoeptegels. En hoewel de houdbaarheid en waterdoorlaatbaarheid van de schimmeltegels nu nog niet voldoende bleken, vertrouwen Sacha en Wytze erop dat de tegels in de toekomst kunnen worden geoptimaliseerd.

De leerlingen wonnen €200,- met het werkstuk en mogen het onderzoek presenteren op de International Conference for Young Scientists in Belgrado. De Jan Kommadeurprijs wordt ieder jaar uitgereikt door de Universiteit van Groningen.

Meer informatie: jasper@sparkcampus.nl.