Nieuws & Agenda

SPARK kijkt regelmatig mee in de keuken van een van haar campus bewoners. Bij bewoner BiomimicryNL zijn ze wel met een heel bijzonder ontwerp bezig; een multifunctionele zelfdragende voorzetgevel voor een nieuwe Biomimicry Academy. Zoals nu in de planning, zal de bouw van de academie binnen een jaar starten. Een gesprek met Ezra Dirks, stagiaire bij BiomimicryNL en student Industrieel Ontwerp die werkt aan de ontwerpen en prototypes van deze uitzonderlijke gevel.

Ze heeft dit project overgenomen van twee afstudeerders. Het zeshoekige ontwerp is gebaseerd op een honinggraat. “De elementen hebben ieder hun eigen specifieke eigenschappen”, legt Ezra uit. Zo is een van de elementen ontworpen met dezelfde hygroscopische klepjes als de schubjes van een dennenappel. Komt er water op de klepjes dan krullen ze omhoog, zijn ze droog dan klappen ze naar binnen zodat ze tegen de binnenvallende zon beschermen. Daarnaast is er een element dat energie kan opwekken middels een geïntegreerde zonnecel, een heus insectenhuis en ééntje die functioneert als plantenbak. Deze ecologische zeshoeken vormen samen een strak en kleurrijk geheel. De elementen zijn gemaakt met de XL lasersnijder die in het makerslab van SPARK staat.

De interesse in ecologische producten en ontwerpen is gewekt tijdens het vak ‘Milieu gerichte productontwikkeling’ wat vervolgens leidde naar een opdracht bij BiomimicryNL. Wat zijn de volgende stappen? “Ik leg op dit moment de laatste hand aan mijn verslag met bevindingen en aandachtspunten. Wie hier dan weer verder mee gaat? Wie weet, ben ik dat zelf.”, aldus een enthousiaste Ezra.

 

BiomimicryNL is SPARK campus bewoner en is de biomimicry expert in Nederland. Zij helpen bedrijven en overheden biomimicry toe te passen op product-, proces- en systeemniveau. Het doel is om de kennis van de natuur in te zetten bij R&D processen en daarmee de transitie naar een circulaire economie te versnellen.

Wil je meer weten over dit project of over alle activiteiten van Biomimicry NL? Neem dan contact op met Lydia Fraaije via lydia.fraaije@biomimicryNL.orgof www.biomimicryNL.org.